Българската национална телевизия обявява вътрешен конкурс за ново предаване за

...
Българската национална телевизия обявява вътрешен конкурс за ново предаване за
Коментари Харесай

Валя Ахчиева – Родена от скандала

Българската национална телевизия афишира вътрешен конкурс за ново предаване за проверяваща публицистика. За присъединяване са поканени всички искащи и опитни кореспонденти както в Българска национална телевизия, по този начин и отвън „ Сан Стефано ”. Решението е взето на Управителен съвет, след разискване с управлението на Дирекция “Информация ”. Горе долу по този начин стартира известието на публичната телевизия, след което излиза наяве, че предаването „ Открито ” на Валя Ахчиева пада от ефир. Според изявите от Българска национална телевизия – краткотрайно.

Временните неща са най-сигурното нещо. След като няколко пъти Валя Ахчиева краткотрайно е била сваляна от ефир и се връщаше краткотрайно на екран, може би в този момент публичната телевизия ще остане затворена за нея за дълго време. От “Сан Стефано ” обясниха, че по време на състезанието за бъдещия план ще се провежда и необятна полемика за проверяващата публицистика с представители на Обществения съвет, Съвет за електронни медии и съсловни организации. Споменават се термини като “нови трендове ”, “журналистически провокации ”, “правна рамка ”, които общо взето ни дават претекста за какво “Открито ” ще бъде закрито. Някъде е настъпила мината, която този път наподобява е била съдбовна. Иначе Ахчиева на инат на родната реалност, изключително в публицистиката, тичаше в поле от мини, без да й пука от шрапнелите. Така наподобява, че родената в журналистически кавги Валя Ахчиева си потегля от Българска национална телевизия също по този начин със скандал. Дори самите изрази като “нови трендове ” и “ново предаване ” изключват в обозримо бъдеще нов контракт за дамата от ерата на прехода.

Един от огромните удари, с които се свързва предаването “Открито ” е този с вноса на турски ваксини, контрактуван от тогавашния министър на опазването на здравето – Петър Москов от кабинета “Борисов 2 ”.

През декември 2015-а, откакто беше излъчена първата част на следствието, Българска национална телевизия стопира от ефир втората част. Втората част трябваше да се излъчи на 17 декември. Незнайно по какъв начин целият запис изтече в интернет и постройката на “Сан Стефано ” 29 се разклати. Духът от бутилката беше изтърван и провокира нервност във ведомството на Москов и освен там.

Обяснението на управлението за “забавянето на излъчването ” е, че Ахчиева дала сюжета за предаването едвам вечерта, преди излъчването, тоест – на 16-и. За да измие подозренията за цензура, публичната телевизия въпреки всичко пусна предаването и прокуратурата се самосезира. Тогавашната шефка на Българска национална телевизия беше атакувана от “Господари на ефира ”, които й връчиха “Златен скункс ”. Миналата година делото против някогашния министър на опазването на здравето Петър Москов и още няколко души към този момент публично потегли.

Ахчиева направи величествен скандал и през 2017-а, когато предаването “Открито ” сподели свои разкрития за успореден експорт на лекарството “Хумира ”, в дъното на който стоят компании, свързани с водача на Политическа партия “Воля ” Веселин Марешки. Разплитането на проблема потегля от свидетелствата на един пациент от Бургас по какъв начин е получил скъпоструващо лекарство в една аптека на Веселин Марешки и у дома видял, че в опаковка на български език има инжекция “Хумира ” на турски език и с напътствие на турски език, която не е позволена за приложимост в България и в Европейски Съюз. Засега нищо не поклаща Веселин Марешки, нито бизнеса му.

Последният огромен скандал към Валя Ахчиева е спряното предаване от края на декември предходната година, когато тя беше захапала транспортната компания “Юнион Ивкони ”, поради злополуката край Вакарел. В нея починаха 6 души, а други 22 души бяха ранени, измежду които и дете. Това предаване трябваше да се излъчи преди месец, само че изненадващо беше спряно. Според уеб страницата “Фрог нюз ”, който за следващ път съумя да се снабди с копие от неизлъчено предаване на Ахчиева, се очаквало в него да се разкрият ограниченията, които подхваща Върховна административна прокуратура по отношение на Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ”. Трябвало да стане ясно още за какво контролният орган не може да глоби транспортната компания по отношение на нарушавания, открити при злополуката при Вакарел.

Не е ясно какво следва оттук насетне, тъй като даже “Златен скункс ” няма към този момент кой да връчва, само че това надали е точка в кариерата на Валя Ахчиева. Тя незабавно беше поканена от Корнелия Нинова да се включи в преди малко родената БСП-телевизия, а там място за кавги има.

Самата журналистка също постоянно влиза в кавги – най-много със стандарта си на живот. Тя се слави със скъпите коли, които от много време кара, с дългите и скъпи палта, напомнящи на ранната Алла Пугачова. Останалите неща към персоналния й живот са най-вече плод на спекулации, тъй като тя ловко се пази от следствие и жълтини.

Валя Ахчиева е родена на 23 април 1961 година в Севлиево. Почти цялата й кариера се свързва с Българска национална телевизия.

Нейна компания искаше цех за отпадъци


Един от грандиозните кавги, в който Валя Ахчиева беше забъркана отвън публицистиката, е опитът й да построи цех за преправка на биомаса и боклуци край пернишкото село Рударци, без да вземе поради екологичните правила. Нейната компания, която беше намерила испански вложители искаше да построи оборудванията над обитаемото място. Селото, което е едно то най-красивите и притегателни места в полите на Витоша, реагира със сериозен отпор и съумя да спре безумната инвестиция.

За нея


Каня я в нашата телевизия


Българска национална телевизия е спряла предаването “Открито ” на Валя Ахчиева. Не за пръв път се пробват да заглушат нейните журналистически следствия за корупция и злоупотреби. На една журналистка се стопира предаване, на друга се повдига обвиняване. В България има властническа власт, която тъпче съществени свободи. Каня Валя Ахчиева, в случай че желае, да прави своето предаване в Българска свободна телевизия. Ще има свободата да показва себе си без цензура, да проверява без ничия интервенция и да демонстрира истината

Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия


Искаме проверяваща публицистика на последващо равнище


Вече 60 години Българска национална телевизия е пример за качествена и задълбочена публицистика. Ние желаеме да качим проверяващата публицистика на последващо равнище, само че също по този начин – да отворим почтен и открит спор за работата на гилдията като цяло. За да се обезпечи оптималната равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички публицисти, актуалният тв формат ще бъде краткотрайно спрян.

Константин Каменаров, общоприет шеф на Българска национална телевизия


Не съм сюрпризирана


Не съм сюрпризирана от овчедушието, безразличието и бездушието на по този начин наречения българин към свирепата цензура, която се постанова на дребното останали публицисти с чест на тази територия. Така нареченият българин не се интересува от това, че свободата на словото и публицистиката дефинитивно е стъпкана. Така нареченият българин е еснафин и си гледа келепирчето. Докато не го погнат него и не затърчи към… към този момент убитите медии.

Веселина Томова, публицист, www.afеra.bg
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР