Българската народна музика, това се оказа разковничето за мечтания пробив

...
Българската народна музика, това се оказа разковничето за мечтания пробив
Коментари Харесай

Българска песен покори Китай - slava.bg

Българската национална музика, това се оказа разковничето за мечтания пробив на родни актьори зад граница. В последните дни се появиха няколко доказателства за триумфа на формулата – съвременна музика с етно детайли.

Най-новият мотив за горделивост, пък и нещо свежо в плейлиста ни, дава едвам 21-годишната певица DIA и нейната ария #yoursake. Тя излезе в радиоефира точно на Коледа, само че съумя да се промъкне около All I Want for Christmas и всички наложителни празнични тракове, и направи усещане на слушателите. Големият й пробив обаче е пристигнал ненадейно, откакто екипът зад парчето – продуцентите Fabrizio Parisi и The Editor, и самата певица, получават информация, че по неведоми пътища песента се върти с цялостна мощ в Китай.

Припомняме, че също толкоз ненадейно разбрахме по какъв начин „ Брала мома къпини “ преди 5 години се трансформира в турбо шлагер в японските нощни заведения. Тя беше презаписана от локална тайфа на име „ Пирамидос бенд ". През 2012-а пък самураите даже занесоха български фолклор на Олимпиадата в Лондон, като тимът по синхронно плуване се показа на шопската ария „ Ерген деда “, само че във вид, записан от техните Йошида брадърс. Парчето към този момент беше станало шлагер в островната страна. Та, поглеждайки обратно се оказва, че пробивът на #yoursake напълно не е толкоз неочакван точно поради сантимента на азиатците към родния фолклор.

Песента в действителност е цялостен римейк на втория независим сингъл на DIA „ Вено Невенo”. Fabrizio Parisi и The Editor стъпват на части от текста и кантото на авторската ария, която преди 4 години се трансформира в шлагер у нас, и построяват изцяло нов трак. В #yoursake DIA още веднъж се включва както в писането на музиката, по този начин и в текста. Единодушно сменят и името на #yoursake, тъй като в последна сметка към този момент имат едно чисто ново парче, а и поради посланието – в превод: „ Заради теб “.

Умишлено поставят и хаштаг, който символизира модерното звучене и трендове измежду младите. „ Фолклорът, вплетен в модерното хаус звучене придава безгранично и постоянно – величествено звучене... такова, каквото самата българска национална музика носи “, споделят пред „ Монитор “ продуцентите и прибавят, че в последните дни са сюрпризирани, че и в Бразилия към този момент парчето е качено в стрийминг палтформи.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР