Българската народна банка разреши на търговските банки да удължат до

...
Българската народна банка разреши на търговските банки да удължат до
Коментари Харесай

БНБ разреши на банките да удължат кредитната ваканция до март

Българската национална банка позволи на комерсиалните банки да удължат до 31-ви март 2021 година мораторуима върху заплащанията по банковите заеми на кредитополучатели, наранени от коронакризата, оповестиха от финансовата институция.
Мораториумът беше въведен при започване на април и приемането на заявки за отлагане на заеми продължи до 30 септември 2020 година От него се възползваха над 13 100 компании и над 93 300 жители, които получиха до 6 месеца пролонгация на вноските по заемите на обща стойност 9 милиарда лева, без това да се брои за просрочие.
 Удължават кредитната почивка поради ковид? Удължават кредитната почивка поради ковид?
Много евентуално е банковият мораториум да бъде продължен. Решението би трябвало да бъде взето от Българска национална банка и от комерсиалните банки...
Решението на Българска народна банка идва директно след днешното решение на Европейския банков орган да възобнови насоките си от април по отношение на законодателните и частните мораториуми върху заплащанията по заеми. Според ЕБО нови заявки за отлагане на заеми може да се одобряват до 31 март 2021 година, а оптимално допустимият период на отсрочванията е 9 месеца, като този период включва и периода на към този момент утвърдено отлагане по подобаващ заем.
От Българска народна банка напомнят, че през септември 2020 година след разбор на резултатите от мораториумите и опциите за нормализиране на икономическата интензивност ЕБО е взел решение за прекратяване на отсрочванията върху заплащанията. С това решение е отпаднала правната опция Българска народна банка да утвърждава нови такива мораториуми.
" На базата на избраните през днешния ден от ЕБО насоки и условия Българска народна банка още веднъж има правната опция да прегледа за одобряване възможен нов план на Асоциацията на банките в България за удължение на частния мораториум върху заплащанията по банкови заеми във връзка със обстановката с Covid-19 ", оповестява финансовата институция.
От централната банка показват още, че се следи наново ускорено разпространяване на пандемията, което е довело до разнообразни по обсег, дълбочина и дълготрайност ограничаващи ограничения както в България, по този начин и в целия Европейски Съюз. Това още веднъж е сложило на дневен ред нуждата от разглеждане на опцията за удължение действието на насоките на ЕБО.
 Туристическите компании ще могат да разсрочват заемите си до 31 март 2021 година Туристическите компании ще могат да разсрочват заемите си до 31 март 2021 година
Фирмите в туристическия отрасъл и бизнесът в България към този момент могат да разсрочват заемите си до 31 март 2021 година, оповестяват от Министерство...
Банките обаче би трябвало да обезпечат нужните им запаси за посрещане на бъдещо утежняване на качеството на заемите, предизвестяват от Българска народна банка.
От Асоциацията на банките в България незабавно осведомиха, че работят по правене на нов план за удължение на кредитната почивка. В къси периоди предлагането на АББ за новите благоприятни условия за отлагане на отговорности ще бъде показано за утвърждение пред централната банка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР