Българската народна банка работи неофициално с Европейската централна банка по

...
Българската народна банка работи неофициално с Европейската централна банка по
Коментари Харесай

За Централната ни банка ERM II трябва да е дежа вю

Българската национална банка работи импровизирано с Европейската централна банка по процеса за присъединение на България към механизма ERM II. След като активите и стрес тестванията на банките бъдат оценени, следва стадият на присъединение към Единния контролен механизъм на Европейската централна банка и към ERM II, по-популярна още като " чакалнята " на Еврозоната.

Това заяви подуправителят на Българска народна банка Калин Христов по време на годишната конференция " Банките и бизнесът ", проведена от " Капитал ". Той добави, че двата процеса би трябвало да станат по едно и също време след оценката на активите.

Христов изясни, че би трябвало да се подхващат три стъпки - законодателни промени, съответно такива в Закона за кредитните институции, които към този момент се разискват от Народното събрание, обзор на надзорните практики на Българска народна банка и обзор на активите и стрес проби на шестте банки, които са определени от Европейската централна банка.

" ERM II не е чакалня, тъй като не чакаш нищо там. Това е формален аршин за присъединение на българския лев към ERM II, като това изисква страната да има закрепен валутен курс в продължение на две години, а условието е това да стане без разтърсвания за системата ", изясни подуправителят на Българска народна банка.

Той изясни, че единствено Гърция и Италия не са минали през механизма, преди да одобряват еврото.

" Ние 22 години живеем с закрепен валутен курс без напрежение върху него. Тези 2 години би трябвало да бъдат за нас като дежа вю ", сподели Христов.

Подуправителят на Българска народна банка чака резултатите от стрес тестванията на Европейската централна банка да не се разграничават доста от направените от Българска народна банка през 2016 година. Тестовете ще обзет " УниКредит Булбанк ", " Банка ДСК ", ОББ, " Инвестбанк ", " Първа капиталова банка " и " Централна кооперативна банка ".

" Методологията, която употребяват от Европейската централна банка, не се разграничава доста от употребяваната от Българска народна банка, тъй че не би трябвало да има изненади. Разликата е, че този път ще бъдат прегледани не всички банки на пазара, а единствено шест от тях ", изясни той.

Кога можем да чакаме повишение на лихвите?

" След паричен тласък на Европейската централна банка в композиция с намаляването на лихвите имаме нулеви и негативни лихви и масирана покупка на държавни скъпи бумаги в големи мащаби. Те бяха в действие за невиждано дълъг интервал, тъй че не можем да кажем сигурно какви ще бъдат следствията в стопански аспект ", счита Калин Христов.

По негови думи след " повсеместния напредък " в Еврозоната, пристигнал с въвеждането на тласъците на Европейската централна банка, в този момент страните в съюза се намират в интервал, в който растежът се забавя, а инфлацията е над целевото равнище. Подуправителят на Българска народна банка чака вследствие на това скоро да бъдат прекъснати така наречен количествени облекчения, само че резултатът върху главните лихви евентуално ще закъснее.

" Лихвите към момента не реагират на тези условия. От Европейската централна банка възнамеряват до края на лятото на 2019 година главната рента да не бъде променяна. След това е мъчно да кажем какъв брой бързо тези равнища ще се стабилизират ", счита Христов и добавя, че резултатът от измененията на главните лихви в Еврозоната ще пристигна по-късно в България.

Кои са рисковете за банковата система у нас?

" Лихвите по депозитите в България понижиха от 4% до 0,2% за семействата. Тази масирана преоценка на лихвите по влоговете се придвижи върху тези по заемите, а в следствие се усили заемането на заеми. Нарастването на лихвените проценти обаче ще увеличи и кредитния риск изключително при имотните заеми ", предизвестява Калин Христов.

Според него покачването ще се усети първо при депозитите, а по-късно ще се придвижи и върху заемите. Той обаче добавя, че е мъчно да се предвижда какъв брой бързо ще набъбнат лихвите.

Според основния изпълнителен шеф на ОББ и ръководител на УС на Асоциацията на банките на България Петър Андронов главно опасенията за банковата система са свързани със сегмента на ипотечните заеми.

" Когато има купувачи за всички парцели, макар че това е добре за нас, би трябвало да се замислим дали не се е появил проблем ", счита той. Андронов означи, че не е естествена обстановката, в която има нарастване на потребителските заеми, защото забележителна част от него се дължи на потреблението на такива за покупката на парцели.

Председателят на Асоциацията на банките на България добави, че сходен растеж на кредитирането, който следим сега, е имало за последно преди финансовата рецесия. Все отново Андронов показва, че не може да бъде направена връзка сред обстановката през 2008 и тази през днешния ден, той като за разлика оттогава сега " банковата система е доста по-балансирана ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР