Българската народна банка пусна в обращение възпоменателна монета "Пловдив –

...
Българската народна банка пусна в обращение възпоменателна монета "Пловдив –
Коментари Харесай

БНБ пусна възпоменателна монета, посветена на Пловдив

Българската национална банка пусна в обращение възпоменателна монета "Пловдив – Европейска столица на културата ". Това е първата от монетната стратегия на централната банка.

Номиналът на сребърната пара е 10 лв., а цената - 78 (седемдесет и осем) лв..

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българска народна банка с годината „ 1879 “ върху лентата, тъдява са надписите: „ БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА “, годината на емисията „ 2019 “ и номиналната стойност „ 10 ЛЕВА “.

На противоположната страна на монетата е изобразен Античният спектакъл в Пловдив и тъдява има надписи: „ ПЛОВДИВ “ и „ ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА “.

Автори на художествения план са Пламен Чернев и Преслав Чернев. Монетата е отсечена в Монетен двор ЕАД в тираж 3 хиляди броя, заяви пресцентърът на централната банка.

<!-- /1001631/investor.bg_desktop/INV_In-Article-->

Теглото на сребърната пара е 23,33 грама, диаметърът ѝ е 38,61 милиметра, а наличието на метала е
Ag, проба 925/1000 м.

Монетата ще се продава на две каси в Българската национална банка – на пл. „ Княз Александър I “ № 1 и на четири каси в Касов център на Българска народна банка на ул. „ Михаил Тенев “ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа капиталова банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

В интервала от 7 януари до 9 януари всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската национална банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „ Пловдив – Европейска столица на културата “ ще се продава без ограничавания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР