Българската народна банка пуска в обращение втората банкнота от новата

...
Българската народна банка пуска в обращение втората банкнота от новата
Коментари Харесай

БНБ показа новите 50 лева

Българската национална банка пуска в обращение втората банкнота от новата серия банкноти, която е с номинална стойност 50 лв. и емисия 2019 година Банкнотата ще бъде в обращение от 1 ноември 2019 година като законно платежно средство.

Общият дизайн и главните детайли на банкнотите от новата серия се резервират без основни промени по отношение на банкнотите, които са в обращение. Промените са свързани с въвеждането на нови защитни детайли, които в банкнотата с номинална стойност 50 лв., емисия 2019 година, са:

Допълнителен знак за незрящи жители - състои се от четири дебели и седем тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични резултати - редуващи се при смяна на ъгъла на наблюдаване изображения на птица и Икар; пъстър холограмен портрет на Пенчо Славейков; книга, изменяща цвета си от златисто към зелено при смяна на ъгъла на наблюдение; динамичен резултат " пламък " с смяна на цвета от златисто към зелено при смяна на ъгъла на наблюдаване и обемно триизмерно изображение на цифрата 50.

Мастило с оптичен резултат - цифрата 50 е отпечатано с изменящо цвета си мастило с динамичен резултат " пламък ", което при смяна на ъгъла на наблюдаване се трансформира от златисто към зелено.

Осигурителна нишка - вградена в хартията и отчасти излизаща от противоположната страна със ярък повтарящ се текст " Българска народна банка 50 " и с динамичен резултат " пламък ", изменяща цвета си от златисто към зелено. Изображението на повтарящия се текст " Българска народна банка 50 " се чете от лицевата страна при слагане на банкнотата против източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция - следи се при слагане на банкнотата против източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Пенчо Славейков. Изображенията се следят и от противоположната страна на банкнотата.

Банкнотите с номинална стойност 50 лв., емисия 1999 година и емисия 2006 година, не престават да бъдат в обращение дружно с банкнотите с номинална стойност 50 лв., емисия 2019 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР