Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти с

...
Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти с
Коментари Харесай

БНБ пуска в обращение нова десетолевка

Българската национална банка пуска в обращение нова серия банкноти с номинална стойност 10 лв., емисия 2020 година Тя ще влезе в обращение от 12 юни 2020 година като законно платежно средство, оповестиха от институцията. Няма основни промени по отношение на банкнотите, които са в обращение и сега.

На лицевата страна са изобразени портрет на доктор Петър Берон; отвесни текстове „ Петър Берон “ и „ 1799 – 1871 “; номиналната стойност на банкнотата с числа и думи.

На противоположната страна са изобразени скици от научните писания на доктор Петър Берон, телескоп и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с числа и думи.



Промените в новата серия произтичат главно от въвеждането на нови защитни детайли.

Въведен е спомагателен знак за незрящи – две дебели и осем тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични резултати – редуващи се при смяна на ъгъла на наблюдаване изображения на земното кълбо с телескоп и планета; пъстър холограмен портрет на доктор Петър Берон; стилизирано изображение на армиларна сфера; изображения на изправен коронован лъв с динамичен резултат и обемно триизмерно изображение на цифрата „ 10 “.

Осигурителна нишка – вградена в хартията, отчасти излизаща на браншове от противоположната страна, със ярък повтарящ се текст „ Българска народна банка 10 “ и с диагонален динамичен резултат, изменяща цвета си от златисто към зелено. Изображението на повтарящия се текст „ Българска народна банка 10 “ се чете от лицевата страна при слагането на банкнотата против източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – следи се при слагането на банкнотата против източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на доктор Петър Берон. Изображението се следи и от противоположната страна на банкнотата

Новата емисия ще е в обращение дружно с към този момент съществуващите, допълват от Българска народна банка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР