Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти от

...
Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти от
Коментари Харесай

БНБ пуска нова банкнота от 100 лв. СНИМКИ и ВИДЕО

Българската национална банка пуска в обращение нова серия банкноти от 100лв.

Банкнотата ще бъде в обращение от 28 декември. Общият дизайн и главните детайли на банкнотите се резервират без основни промени по отношение на банкнотите, които са в обращение., написа нюз.бг.

Банкнотата ще има нови характерности за по-сигурна отбрана против подправяне.

Една от тях е съществуването на осигурителна нишка - вградена в хартията тъмна метализирана нишка със ярък минитекст " Българска народна банка 100 ", наблюдаваща се от двете страни на банкнотата при слагането й против източник на светлина.

Нишката отчасти излиза от противоположната страна на банкнотата и е с холограмен резултат. Ще има също по този начин и спомагателен знак за незрящи.

На лицевата страна са изобразени портрет на писателя Алеко Константинов, фигури и детайли, свързани с туристическото придвижване в България, заглавната страница на пътеписа „ До Чикаго и обратно “, отвесно отпечатани текстове „ Алеко Константинов “ и „ 1863–1897 “ и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с числа и думи.



На противоположната страна са изобразени детайли, свързани с живота и творчеството на писателя Алеко Константинов, и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с числа и думи.

Технически параметри:
Преобладаващ цвят – зелен.
Материал – хартия, тонирана в зелен цвят, с лаково покритие след печатане.
Размер - 141 х 79 мм

Нови защитни детайли в банкнотата с номинална стойност 100 лв., емисия 2018 година са:
Допълнителен знак за незрящи жители – състои се от пет дебели и шест тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични резултати – редуващи се при смяна на ъгъла на наблюдаване изображения на еделвайс и профил на Алеко Константинов; пъстър холограмен портрет на Алеко Константинов; подробност от монумент на Алеко Константинов, изменящ цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при смяна на ъгъла на наблюдение; динамичен шахматен резултат с смяна на цвета от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при смяна на ъгъла на наблюдаване и обемно триизмерно изображение на цифрата 100.

Мастило с оптичен резултат – цифрата 100 е отпечатано с изменящо цвета си мастило с динамичен шахматен резултат, което при смяна на ъгъла на наблюдаване се трансформира от смарагдовозелено към сапфиреносиньо.

Осигурителна нишка – вградена в хартията и отчасти излизаща от противоположната страна със ярък повтарящ се текст „ Българска народна банка 100 “ и с динамичен шахматен резултат, изменяща цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо. Изображението на повтарящия се текст „ Българска народна банка 100 “ се чете от лицевата страна при слагане на банкнотата против източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – следи се при слагане на банкнотата против източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Алеко Константинов. Изображенията се следят и от противоположната страна на банкнотата.

Банкнотите с номинална стойност 100 лв., емисия 2003 година, не престават да бъдат в обращение дружно с банкнотите с номинална стойност 100 лв., емисия 2018 година, разясниха от Българска народна банка.


Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР