Българската народна банка пуска в обращение нова банкнота с номинал

...
Българската народна банка пуска в обращение нова банкнота с номинал
Коментари Харесай

БНБ пусна нова банкнота от 50 лева

Българската национална банка пуска в обращение нова банкнота с номинал 50 лв.. По цвят и размери тя съответствува с досегадестващите в послание излъчвания от 1999 година и 2006 година Сериозни усъвършенствания обаче има на равнището на отбрана.

Основната причина за стартирането на новата емисия е повишение на сигурността.

Новата педесетолевка ще влезе в послание на 1 ноември.

Новата банкнота е с лаково покритие. На лицевата й страна още веднъж има портрет на Пенчо Славейков, прибавен е знак за незрящи хора - в долния десен ъгъл са сложени два релефни срещуположно ситуирани триъгълника. А малко над тях в средата на банктнотата четири дебели иседем тънки релефни линии. Нова е и холограмната лента, която съдържа скрити знаци, разпознаваеми при надолнище.

На Обратната страна на банктнотата е сложена осигурителна нишка със същия резултат пламък.

Според данни на Централната банка точно банктнотите с номинал 20 и 50 лв. са и най-фалшифицираните и по тази причина е нужно непрестанно да се обновяват техниките за тяхната отбрана. От предходната година в послание е и нова банкнота с номинал 100 лв.. Досега не е хванато нито едно нейно копие, и съгласно Българска народна банка главната причина за това е високото равнище на отбрана. С такова високо равнище на отбрана е и новата 50-олевка.

При смяна на ъгъла на наблюдаване в холограмната лента се появяват изображения на птица, падащ Икар, пъстър холограмен портрет на Пенчо славейков, книга, която трансформира цвета си от златисто към зелено, прибавен е и изменящ цвета си пламък отдолу- нагоре.

Числото 50 също е написано с изменящо се цвета си мастило. При ултравиолетова светлина излизат на яве и скрити знаци - на лицевата страна - изображението на перо, серийните номера, подписите на шефа и основния касиер.
Стефан Цветков: На противоположната страна още веднъж в алено, фигурата на поетесата Мара Белчева, в синьо изображението на Пенчо Славейков, в жълто-зелено книга с перо и две изображения на цифрата 50.
При разглеждане с инфрачервена светлина се вижда половината от портрета на Пенчо Славейков.

Българска народна банка е напечатала 31 млн. екземпляра от педесетолевката, които ще влизат в послание последователно. От банката регистрират и съществуващия в световен мащаб абсурд - без значение че нарастват електронните разплащания, растеж има и при търсенето на хартиени пари.
Калин Христов: Единият фактор са нулевите, а към този момент и негативни лихви, които на процедура подтикват хората да употребяват банктноти, да икономисват в банкноти.
Вторият резултат, който постоянно ще съществува, е исторически за преференцията към банктнотите е анонимността при заплащанията, т.е. хората, които желаят да създадат заплащане, което да остане анонимно - те постоянно ще употребяват банкноти.

Христов разяснява и, че печатането на нови банкноти не значи, че се готвим за отсрочване на влизането в еврозоната.
Калин Христов: Не можем да кажем на популацията, ние в този момент няма да си пазиме банкнотите, тъй като евентуално някои ден ще ги сменяем с евро и хората да понесат загуби защото някои е фалшифицирал българските банкноти, това е лекомислен мотив.
Старите излъчвания на петдесетолевката от 99 и 2006 година остават в послание до отпадането им заради амортизиране.

Догодина предстоят нови излъчвания и на банкнотите от 20, 10 и 5 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР