Българската народна банка пуска в обращение нова банкнота с номинал

...
Българската народна банка пуска в обращение нова банкнота с номинал
Коментари Харесай

Нова 50-левова банкнота емитира БНБ

Българската национална банка пуска в обращение нова банкнота с номинал 50 лв., която съответствува по цвят и размери с намиращите се в послание излъчвания от 1999 и 2006 година, заяви Българска национална телевизия.
Новата емисия е със доста по-висока степен на отбрана. Върху банкнотата е положено лаково покритие. На лицевата й страна още веднъж има портрет на Пенчо Славейков, прибавен е и знак за незрящи хора, като в долния десен ъгъл са сложени два релефни срещуположно ситуирани триъгълника. Малко над тях в средата са вградени четири дебели и седем тънки релефни линии. Нова е и холограмната лента, която съдържа скрити знаци, разпознаваеми при надолнище.

На противоположната страна на банктнотата е сложена осигурителна нишка със същия резултат пламък.

Според данни на Централната банка точно банкнотите с номинал 20 и 50 лв. са най-фалшифицираните и по тази причина е нужно непрестанно да се обновяват техниките за отбраната им.

От предходната година в послание е и нова банкнота с номинал 100 лв.. Досега не е уловено нито едно нейно копие и съгласно Българска народна банка главната причина за това е високото равнище на отбрана. С такова високо равнище на отбрана е и новата 50-олевка.

Българска народна банка е напечатала 31 млн. екземпляра от педесетолевката, които от 1 ноември последователно ще влизат в послание. От банката регистрират съществуващия в световен мащаб абсурд: без значение че нарастват електронните разплащания, пораства и търсенето на хартиени пари.

Догодина предстоят нови излъчвания и на банкнотите от 20, 10 и 5 лв..
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР