Българската народна банка пуска в обращение четвъртата банкнота от новата

...
Българската народна банка пуска в обращение четвъртата банкнота от новата
Коментари Харесай

Съвсем скоро в обращение ще бъде и новата банкнота от 10 лева

 Българската национална банка пуска в обращение четвъртата банкнота от новата серия банкноти, която е с номинална стойност 10 лв. и емисия 2020 година Банкнотата ще бъде в обращение от 12 юни 2020 година като законно платежно средство.

Общият дизайн и главните детайли на банкнотите от новата серия се резервират без основни промени по отношение на банкнотите, които са в обращение. Промените са свързани с въвеждането на нови защитни детайли, които в банкнотата с номинална стойност 10 лв., емисия 2020 година, са:

Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от две дебели и осем тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при смяна на ъгъла на наблюдаване изображения на земното кълбо с телескоп и планета; пъстър холограмен портрет на доктор Петър Берон; изображения на " изправен коронован лъв " с динамичен резултат и обемно триизмерно изображение на цифрата " 10 ".

Осигурителна нишка – вградена в хартията, отчасти излизаща на браншове от противоположната страна, със ярък повтарящ се текст " Българска народна банка 10 " и с диагонален динамичен резултат, изменяща цвета си от златисто към зелено. Изображението на повтарящия се текст " Българска народна банка 10 " се чете от лицевата страна при слагането на банкнотата против източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – следи се при слагането на банкнотата против източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на доктор Петър Берон. Изображението се следи и от противоположната страна на банкнотата.

Банкнотите с номинална стойност 10 лв., излъчвания 1999 година и 2008 година, не престават да бъдат в обращение дружно с банкнотите с номинална стойност 10 лв., емисия 2020 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР