Българската народна банка повиши рекордно основния лихвен процент в размер

...
Българската народна банка повиши рекордно основния лихвен процент в размер
Коментари Харесай

Икономист: БНБ няма контрол върху лихвените проценти, те ще тръгнат нагоре

Българската национална банка увеличи рекордно главния лихвен % в размер на 1,3 на 100.  " Думата " нарастване " е по-добра от думата " покачване ". На Българска народна банка са неразрешени редица решения за българската парична среда, които при обичаен режим са позволени от Централната банка. Едно от нещата, които са отнети, е контролът върху лихвения %. Българска народна банка няма надзор върху лихвените проценти, за разлика от ЕЦБ. И тя единствено оповестява калкулации на случилото се предходния месец ", сподели икономистът Георги Ганев пред. По думите му в този случай Българска народна банка има куриерска служба.
" Повишението става месеци, откакто в България няма доста съществено покачване по тази линия. Това покачване пристигна най-вероятно по линия на по-ограничен достъп на българските банки до техните запаси, или по линия на това, че българските банки намират за по-изгодно към този момент част от запасите си да насочват към принадлежности, чиято рентабилност се е повишила ", добави Ганев. Той показа, че хората, които към този момент имат заеми, могат да чакат смяна в лихвите.

" Особено хората, които са с променливи лихви. Централните банки по света не се ангажират с някаква вероятност до каква степен ще подвигат лихвите. Всички настояват, че това ще се случва, до момента в който счупим гръбнака на инфлацията. Лихвите по кредите, в случай че тръгнат нагоре, ще го създадат по-бързо от лихвите по депозитите, тъй като едното е разход, другото е доход. Ако продължи стягането на паричната среда в еврозоната, неизбежно лихвите и от двете страни ще се вдигнат ", безапелационен е икономистът. И акцентира, че за забавените заплащания ще се прибавя 1,3% към наказателната част.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР