Българската народна банка отрече да е изготвяла доклад, в който

...
Българската народна банка отрече да е изготвяла доклад, в който
Коментари Харесай

БНБ отрече да е казвала, че няма да сме готови за еврозоната през 2024

Българската национална банка отхвърли да е изготвяла отчет, в който се твърди, че страната ни не е подготвена за присъединение към еврозоната през 2024 година

Това излиза наяве от позиция на Централната банка, изпратена след питане на БНР за достоверността и характера на текстовете, представени през седмицата от водача на " Възраждане " Костадин Костадинов.

В отговора си до БНР от Централната банка удостоверяват фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото точно с целева дата 1 януари 2024 година.

" Българската национална банка не е изготвяла Анализ за резултатите от въвеждането на еврото, който да е утвърден от Управителния съвет и да бъде публично входиран в Народното събрание ", написа в формалния отговор.

" Още на първата страница на въпросния документ е изписано, че това е " работен вид към 25.10.2022 година " и е създаден от експертна група, без да е одобряван от управлението на Централната банка ", написа още в позицията на Българска народна банка.

" Обсъжданите текстове - предоставени за бистрота и отбягване на спекулации по тематиката - са работни версии, направени от специалисти на Българска народна банка като част от активността на работна група " Макроикономически разбори и обществени финанси " към Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната. Българска народна банка е фокусирана върху осъществяването на дилемите, свързани с мандата на централната банка и решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 година за ускорение на процеса на подготовка за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 година ", допълват от централната банка.

На 2 ноември Костадинов и депутатът от Българска социалистическа партия и някогашен вицепремиер и стопански министър в държавното управление на Жан Виденов Румен Гечев споделиха пред публицисти в Народното събрание, че разполагат с документ, изпратен от Българска народна банка.

" Българска народна банка ни изпраща някакъв памфлет, който не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма автограф, няма печати, не е ясно кои са тези специалисти и не се дава отговор на въпросите, които поставихме на чуването на шефа на Българска народна банка ", сподели Гечев.

По думите му в отчета съществуват несъгласия за готовността на България да влезе в еврозоната през 2024 година

Костадинов сподели, че съгласно него от текста може да се направи изводът, че страната ни не е подготвена за присъединение през 2024 година

Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев акцентира изгодите за страната ни от присъединението към еврозоната и предизвести, че в случай че не успеем да влезем в периодите в този момент, идната ни опция ще бъде едвам след 10 години.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР