Българската народна банка незаконно е забавила изплащането на гарантираните влогове

...
Българската народна банка незаконно е забавила изплащането на гарантираните влогове
Коментари Харесай

Осъдиха БНБ да плати вреди заради незаконното блокиране на влоговете в КТБ

Българската национална банка нелегално е забавила изплащането на обезпечените влогове в Корпоративна комерсиална банка (КТБ) в продължение на месеци през лятото на 2014 година и е дефинитивно наказана да заплати вреди на пострадалите. Това излиза наяве от поредност от решения на Върховния административен съд (ВАС) от първата половина на април.

С 9 години забавяне ощетените жители, измежду които А. Харизанова, Н. Карагьозов, М. Иванова, ще получат обезщетение от централната банка поради противозаконното ѝ безучастие в размер на надлежно на 4309 лева, 5632 лева и 5624 лева за претърпени имуществени вреди. Решенията по делата, заведени по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ), не подлежат на обжалване.

И трите решения на Върховен административен съд постановяват, че Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е трябвало да стартира изплащането най-късно на 25 юли 2014 година - т.е. към месец след затварянето на КТБ на 20 юни. Реално обаче процедурата започва с отнемането на лиценза на КТБ на 5 ноември 2014 година и хората получиха достъп до парите си чак на 4 декември същата година, т.е. близо половин година след затварянето на банката, написа " Медиапул ".

Ощетени от бяха към 255 000 души, колкото по публични данни бяха вложителите в КТБ с обезпечени влогове към 2014 година Фондът за гарантиране на влоговете им изплати към 3.6 милиарда лева, само че с голямо забавяне.

КТБ бе затворена и сложена под специфичен контрол от Българска народна банка на 20 юни 2014 година На тази дата тогавашното управление на четвъртата по величина към оня миг банка уведоми Българска народна банка, че е спряло всички разплащания и банкови интервенции. Още същия ден Българска народна банка наложи специфичен контрол на КТБ и забрани изплащането на всички влогове, а след това и понижи лихвите по тях до пазарните. Въпреки това някои инвеститори съумяха да си върнат парите посредством цесии и прихващания с кредитополучатели, които след това бяха оспорени като противозаконни от синдиците на КТБ.

През лятото на 2014 година Българска народна банка отхвърли да вземе решение за пускане на процедурата по погашение на обезпечените депозити - такива са влоговете до 100 000 евро (196 000 лева.). Според българския закон тогава изплащането трябваше да стартира до 20 дни от отнемането на лиценза на банката, което обаче стана чак на 6 ноември 2014 г.

В същото време към 20 юни 2014 година у нас действаше Директива 94/19 на Европейски Съюз. Според нея съответният гаранционен фонд би трябвало да стартира изплащането на обезпечените депозити в период от 5 работни дни, откакто се откри неналичност на тези влогове. Тъй като директивата има по-висша юридическа мощ от българския закон и в този случай е имала пряк резултат, Българска народна банка е трябвало да се управлява от нея, макар че тя е била транспонирана погрешно в българското право. Според предишни решения на Административен съд – София град от 2021 година и 2022 година, които в този момент се удостоверяват от Върховен административен съд, Българска народна банка е нарушила правото на Европейски Съюз, като не е оповестила в период от 5 работни дни след 20 юни (тоест до 27 юни 2014 г.) неналичност на депозитите в КТБ. Изплащането на влоговете е трябвало да стартира най-късно на 25 юли 2014 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР