Българската народна банка е в процес на подготовка на мерки,

...
Българската народна банка е в процес на подготовка на мерки,
Коментари Харесай

БНБ подготвя мерки за отлагане на плащанията по кредити

Българската национална банка е в развой на подготовка на ограничения, които ще разрешат въвеждането на краткотраен мораториум за отсрочване на заплащания по банкови заеми. Това заяви в изявление за Нова телевизия шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

" Това, което ще стане, е, че евентуално до сряда, европейският банков орган ще разгласи насоки и критерии, по които да се ползват тези спомагателни ограничения. В основата им стои въвеждането на целеустремен и краткотраен мораториум, с който се отсрочват или стопират заплащания по банкови заеми. Или казано по-простичко - отлагане на заплащането по банкови заеми ", сподели той.

Димитър Радев акцентира, че банките работят самостоятелно със своите клиенти още преди оповестяването на изключителното състояние. Призова хората с ипотечни заеми да се извърнат към банката си. " Българска народна банка дава спомагателна еластичност на комерсиалните банки, тъй че да могат да ползват самостоятелен метод без да получават по-тежко състояние във връзка с финансовата адекватност и ликвидността. Този пакет ще бъде разгласен до края на седмицата ", сподели шефът на централната банка.

Радев увери хората с депозити, че те са на несъмнено място. " Банковият бранш е в добра кондиция и е подготвен за рецесията, той мина през огромни инспекции и оценка на качество на активите и стрес проби. Една от задачите им беше да оценят банковия бранш в изискванията на остра икономическа рецесия. Имаше хипотетични сюжети, само че те към този момент се случват ", добави той.

Радев изрази съжалението си, че България е пропуснала да се причисли към еврозоната по-рано и дефинира като неточност това, че преди 10 година, при започване на предходната икономическа рецесия се е отказала да следва този път. " Ние нямаме заемодател от последна инстанция, каквато е ЕЦБ, и това лимитира ограниченията, които можем да предприемем. Вероятно ще усещаме това по-силно при разрастване на рецесията, само че и когато последствията би трябвало да бъдат преодолявани. Направихме неточност при първата рецесия да приемем позицията да изчакваме. Не би трябвало да я повтаряме, тъй като цената за хората ще бъде по-висока ", предизвести той.

Управителят на централната банка сподели, че периодите за присъединение на България към банковия съюз и валутния механизъм ERM II са нереалистични към този момент, само че отсрочване за 2021 година няма да е съдбовно.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1247)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР