Българската народна банка (БНБ) в близките дни ще публикува критерии,

...
Българската народна банка (БНБ) в близките дни ще публикува критерии,
Коментари Харесай

БНБ подготвя критерии за мораториум върху изплащането на кредити

Българската национална банка (БНБ) в околните дни ще разгласява критерии, по които жители и компании ще може да желаят заледяване на заплащанията по заеми към комерсиалните банки. 

Това излиза наяве от известие на Българска народна банка във връзка взетото решение на Европейския банков орган да поддържа самодейностите за целенасочени и краткотрайни мораториуми (публични или частни), одобрявани на национално и общоевропейско ниво, които стопират или отсрочват заплащания по банкови заеми.

Като член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган, Българска народна банка е участвала в разискването на резултатите върху банковите системи в Европейския съюз от ограниченията за противопоставяне на Коронавирус 19, показва централната банка. 

ЕБО разгласява прессъобщение за резултатите от последните съвещания, очертаващи рамка за деяние на банките в държавите-членки в следните три съществени области:

• класифицирането на банкови заеми в неизпълнение;

• преструктурирането на експозиции;

• използването на Международния стандарт за финансово отчитане 9 (МСФО9/IFRS9).

" В продължаващия развой на съвещания с националните способени органи ЕБО ще дефинира скоро критерии за сходно отнасяне на обществени и частни мораториуми за заплащанията по банкови заеми. На основата на тези критерии Българска народна банка ще вземе решение, което ще разгласи в околните дни, във връзка с тяхното използване в България ", се споделя в прессъобщението на централната банка.

Миналата седмица Българска народна банка към този момент анонсира пакет от ограничения по отношение на пандемията, които ще обезпечат 9.3 милиарда лева спомагателен запас в комерсиалните банки в страната. Това ще им разреши да бъдат по-гъвкави във връзка с клиентите им, изпаднали в усложнение поради ковид. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР