Българската народна банка (БНБ) сви очакванията си за ръста на

...
Българската народна банка (БНБ) сви очакванията си за ръста на
Коментари Харесай

БНБ сви очакванията си за българската икономика

Българската национална банка (БНБ) сви упованията си за растежа на българската стопанска система през тази и идната година. Това излиза наяве от новата прогноза на институцията, съгласно която растежът на Брутният вътрешен продукт тази година ще бъде 2.2% вместо 2.5%, както бе заложено в прогнозата от декември. Ревизията праща икономическия напредък на страната фрапантно под упованията на към този момент някогашния финансов министър Асен Василев, който приготви Бюджет 2024 при 3.2% стопански растеж.

По-слабите упования са поради изоставането на инвестициите в главен капитал и ограниченото вътрешно ползване. Очаква се също по-слабо повишаване на търсенето на български артикули и услуги тази година по отношение на заложеното в прогнозата от декември поради упования за по-ниска икономическа интензивност на комерсиалните сътрудници на България от еврозоната.

Българска народна банка ревизира с 0.1 пункт надолу и прогнозата си за стопански напредък за 2025 година до 3.3% и резервира без смяна упованията за 2026 година от 3.4%.

Допусканията допускат външното търсене на български артикули и услуги да нарасне с 2.1% през 2024  година, след което растежът му да се форсира до 3.3% през 2025  година и до 3.4% през 2026 година

Потреблението на семействата тази година се чака да продължи да нараства, само че със забавящ се ритъм сходно на повишаването на приходите от труд.

Българска народна банка в същото време леко намалява прогнозата си за инфлацията в България тази година с 0.8 пункта и към този момент чака 2.3% през 2024 година и 2.7% следващата година.
Банков бранш
Българска народна банка предвижда също по-бавно и по-слабо повишение на лихвите по депозитите и заемите за семействата, т.е. жилищните и потребителските заеми. Институцията регистрира, че повдигането на лихвите от страна на ЕЦБ и повишението на наложителните минимални запаси е оказал стеснен резултат върху банковата система.

Централната банка също чака лихвите по фирмените заеми да стартират да се намаляват от средата на 2024 година до края на идната година, след което да се задържат на едно равнище.

Българска народна банка въпреки всичко вижда закъснение на кредитния напредък тази година с помощта на намаление на инфлацията, повишението на лихвите и забавянето на растежа на цените на жилищата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР