Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение нова серия банкноти.

...
Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение нова серия банкноти.
Коментари Харесай

БНБ пуска в обращение новата серия банкноти с номинал 100 лева

Българската национална банка (БНБ) пуска в обращение нова серия банкноти . Общият дизайн и главните детайли на банкнотите от новата серия се резервират без основни промени по отношение на банкнотите, които са в обращение . Промените в банкнотите от новата серия произтичат главно от въвеждането на нови защитни детайли.

Първата банкнота от новата серия е с номинална стойност 100 лв., емисия 2018 година, и ще е в обращение от 28 декември 2018 година като законно платежно средство.
 
 БГНЕС

На лицевата страна на банкнотата са изобразени портрет на писателя Алеко Константинов, фигури и детайли, свързани с туристическото придвижване в България , заглавната страница на пътеписа " До Чикаго и обратно ", отвесно отпечатани текстове " Алеко Константинов " и " 1863-1897 " и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с числа и думи. На противоположната страна са изобразени детайли, свързани с живота и творчеството на писателя Алеко Константинов, и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с числа и думи.
 
 БГНЕС-->

Новите защитни детайли на банкнотата са спомагателен знак за незрящи жители - състои се от пет дебели и шест тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата; холограмна лента с оптични резултати - редуващи се при смяна на ъгъла на наблюдаване изображения на еделвайс и профил на Алеко Константинов; пъстър холограмен портрет на Алеко Константинов ; подробност от монумент на Алеко Константинов, изменящ цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при смяна на ъгъла на наблюдение; динамичен шахматен резултат с смяна на цвета от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при смяна на ъгъла на наблюдаване и обемно триизмерно изображение на цифрата 100;
мастило с оптичен резултат - цифрата 100 е отпечатано с изменящо цвета си мастило с динамичен шахматен резултат, което при смяна на ъгъла на наблюдаване се трансформира от смарагдовозелено към сапфиреносиньо; осигурителна нишка - вградена в хартията и отчасти излизаща от противоположната страна със ярък повтарящ се текст " Българска народна банка 100 " и с динамичен шахматен резултат, изменяща цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо. Изображението на повтарящия се текст " Българска народна банка 100 " се чете от лицевата страна при слагане на банкнотата против източник на светлина .

Банкнотата има и воден знак с висока резолюция
- следи се при слагане на банкнотата против източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Алеко Константинов. Изображенията се следят и от противоположната страна на банкнотата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР