Българската народна банка /БНБ/ представи дизайна на националната страна на

...
Българската народна банка /БНБ/ представи дизайна на националната страна на
Коментари Харесай

БНБ представи дизайна на българските евромонети

Българската национална банка /БНБ/ показа дизайна на националната страна на евромонетите от всички номинали – 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента и 1 евро и 2 евро , оказва се от обява на уеб страницата на институцията.

Монетите имат обща страна и национална страна . Дизайнът на общите страни на монетите е дело на Люк Люикс от Белгийския кралски монетен двор. На тях са показани изображения на Европейския съюз или на Европа , които символизират единството на Европейския съюз.

Приетите през днешния ден художествени планове за дизайн на българската национална страна на евромонетите дават отговор на условията за главните претекстове и наложителни реквизити на дизайна .

От обявата на Българска народна банка става още ясно, че нормативните условия, всяка национална страна на евромонетите включва наложителни и незадължителни реквизити .

Задължителните детайли, включени в дизайна на националната страна на българските евромонетите са обрисуване на кръг от 12 звезди и изписване на кирилица на думата „ БЪЛГАРИЯ “

За монетите от 2 евро би трябвало да е включен надпис, изписан поредно по гурта, като на едната половина е изписано „ БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ “ , а на втората половина – обърнато изписан същият надпис.

Избраните незадължителни детайли, включени в дизайна на националната страна на българските евромонети , са изписване на кирилица на думата „ евро “ на монетите от 1 и 2 евро, „ стотинка “ на монетата от 1 евроцент и „ стотинки “ на монетите от 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента. Ще бъде изписана и  годината на въвеждане на еврото в България „ 2025 “.

За съществени детайли на дизайна на националната страна на българските евромонети е заимствуван дизайнът на актуалните български разменни монети –  Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро и  Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро.

Мотивите за това са, че знаците върху актуалните български разменни монети са одобрени и добре признати от жителите на България.

Този метод ще обезпечи последователност от сегашните към новите евромонети в България и лесната им известност , като в това време ще бъде доказана и продължена българската еднаквост посредством познатите знаци на българските монети .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР