Българската народна банка (БНБ) отрече да е изготвян доклад, в

...
Българската народна банка (БНБ) отрече да е изготвян доклад, в
Коментари Харесай

БНБ отрича да е изготвяла доклад, че България не е готова за еврозоната

Българската национална банка (БНБ) отхвърли да е изготвян отчет, в който се твърди, че България не е подготвена за присъединение към еврозоната през 2024 година Това оказва се от позиция на Българска народна банка за достоверността и характера на текстовете, представени през седмицата от водача на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Българска народна банка удостоверява фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото точно с целева дата 1 януари 2024 година.

Българска народна банка не е изготвяла разбор за резултатите от въвеждането на еврото, който да е утвърден от управлението на банката и да бъде публично входиран в Народното събрание, показват от централната банка в отговор до БНР по отношение на цитираните от Костадинов текстове, от които, съгласно неговото тълкувание, можел да се направи изводът, че България не е подготвена за въвеждане на еврото при започване на 2024 г.

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев също се базира на сходни текстове, само че акцентира, че става дума за " проектодоклад ". Всъщност от позицията на Българска народна банка оказва се, че става въпрос за работни версии, създадени от специалисти на Българска народна банка, като в тях не са отразени позиции на Министерството на финансите и на други участници в работната група.

" Българска народна банка е фокусирана върху осъществяването на дилемите, свързани с мандата на централната банка и решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 година за ускорение на процеса на подготовка за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 година ", показват от Българска народна банка.

Миналата седмица от трибуната на Народното събрание шефът на Българска народна банка Димитър Радев посочи изгодите от присъединението към еврозоната и предизвести, че в случай че България не успее да влезе в целевите периоди, идващият прозорец за влизане ще бъде чак след 10 години.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР