Българската народна банка (БНБ) утвърди удължаване на сроковете в мораториума

...
Българската народна банка (БНБ) утвърди удължаване на сроковете в мораториума
Коментари Харесай

БНБ утвърди удължаване на сроковете в мораториума върху плащанията

Българската национална банка (БНБ) утвърди удължение на периодите в мораториума върху заплащанията, оповестиха от институцията. Промените са свързани с удължение на периода за подаване на искане от клиенти на банките за отлагане на отговорности и одобряването им от банките - до 30 септември 2020 година и с удължение на крайния период за отлагане на отговорности на клиентите на банките – до 31 март 2021 година

Удължаването на периода на деяние на реда за отлагане на отговорности се отнася за експозиции, за които не е било подадено искане за отлагане на заплащанията преди 22 юни 2020 година

На 9 юли 2020 година Управителният съвет на Българската национална банка одобри решение, че ще съблюдава гласуваните от Европейския банков орган (ЕБО) Насоки - EBA/GL/2020/08 за изменение на Насоки EBA/GL/2020/02 по отношение на законодателните и частните мораториуми върху заплащанията по заеми, прилагани предвид на рецесията, провокирана от COVID-19. Насоките са оповестени на интернет страницата на ЕБО. С тях се удължава с три месеца - от 30 юни 2020 година на 30 септември 2020 година, крайният период за използване на мораториум върху заплащанията, организиран в Насоки EBA/GL/2020/02. Удължаването на периода се отнася до смяна в раздел 4, точка 10, писмен знак „ е “ от Насоки на ЕБО - EBA/GL/2020/02.

Във връзка с горното и на съображение член 16, т. 20 от Закона за Българската национална банка и член 79а, алинея 3 от Закона за кредитните институции, Българска народна банка утвърди препоръчано от Асоциацията на банките в България удължение на периоди във към този момент признатия „ Ред за отлагане и споразумяване на изискуеми отговорности към банки и дъщерните им сдружения – финансови институции по отношение на въведеното на 13.03.2020 година от Народното събрание изключително състояние, произлизащо от пандемията от COVID-19”.

Българска народна банка регистрира растеж на депозитите на неправителствения бранш

Българска народна банка също така ще стартира да разгласява ежемесечно агрегирана информация по отношение на постъпилите и утвърдени претенции до банките за отлагане на отговорностите по сегашния ред. Информация за април, май и юни 2020 година ще бъде оповестена на 31 юли 2020 година За последващите месеци от действието на одобрения ред месечна информация ще се разгласява в края на последния работен ден на месеца, идващ отчетния интервал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР