Българската мафия е една от най-силните в Испания. Това коментира

...
Българската мафия е една от най-силните в Испания. Това коментира
Коментари Харесай

Испански журналист: Българската мафия е най-силна

Българската мафия е една от най-силните в Испания. Това разяснява пред БНР журналистът от „ Ел Паис “ Начо Каретеро.

Испания гласоподава на следващия ден на парламентарни избори за повторно тази година. Социалистите на Педро Санчес, които завоюваха предходния избор, не съумяха да сформират постоянна коалиция и да получат утвърждение в Народното събрание.

Опитите за кабинет с крайнолевите от „ Подемос “ се провалиха. Сега прогнозите са за нова победа на социалистите, само че за тях казусът с кого ще се коалират ще бъде още по-остър, защото поддръжката за Народната партия и за крайнодесните от „ Вокс “ евентуално ще бъде по-голяма, в сравнение с 28 април.

На изборите може да има изненади и да се окаже, че от левицата са пропуснали шанса си да ръководят, предвижда в изявление за „ Хоризонт “ журналистът от „ Ел Паис “ Начо Каретеро. Той беше у нас за представянето на книгата си „ Бял прахуляк “, която излезе в превод на български. Става дума за следствие на наркотрафика в испанската област Галисия, където е роден Каретеро. В книгата има редица скандални разкрития, като да вземем за пример, че всички партии са получавали пари от наркотрафика.

Когато порасна, желая да стана контрабандист като баща, споделя в ефирен репортаж едно дете от северната испанска област Галисия. Това е една от многочислените знакови истории в книгата „ Бял прахуляк “ на Начо Каретеро.

„ Като галисиец израснах в тази действителност - на контрабандата и наркотрафика като нещо обикновено. И когато си заобиколен от нещо такова, дори да е извънредно, за теб е нормално, не ти прави усещане. И чак когато отидох в Мадрид, си дадох сметка, че това в Галисия не беше обикновено и взех решение да опиша тази история “, споделя Каретеро.

По книгата е основан и сериал, само че Начо Каретеро предизвестява, че е друг род, който не се придържа само към обстоятелствата от книгата. А в нея не липсва и българска диря - от присъединяване на български музиканти в празненствата на контрабандистите, през българския транспортен съд "Свети Николай ", който при залавянето му през 2012 от испанските управляващи превозвал само кокаин. В „ Бял прахуляк “ е упомената и българската мафия.

„ Когато кокаинът от Колумбия влиза в Испания, постоянно през канали в Галисия, другите мафии купуват продукта и го популяризират в Европа.

И една от тези мафии, от най-мощните, е българската.

Непрекъснато излизат вести за връзките по дистрибуцията на опиата в Европа. Но не е единствено това.

Българската мафия, да вземем за пример, има огромен дял в Мадрид в контрола на сигурността в нощните заведения, занимава се с споразумяване на сметки, с продажба на опиати, въобще, познават я и се опасяват от нея.

И, несъмнено, трябваше да я загатна в книгата, тъй като е част от цялата верига. Като цяло наркотрафикът е една огромна интернационална мрежа, от която са част тези мафии - галисийската, българската, колумбийската и противодействието е доста мъчно “, отбелязва журналистът.

80 % от кокаина в Европа през 80-те години навлиза през крайбрежията на Галисия. А също така локалното държавно управление години наред отхвърля съществуването на проведен наркотрафик. Освен това в региона не е имало нито една партия, която да не е финасирана от наркотрафикантите. Нито една, се твърди още в книгата.

„ Близостта сред наркотрафикантите и политиците идва от ера, в която обществото не гледа на контрабандистите с неприятни очи. Те имат огромно въздействие, власт, оказват помощ на съседите, основават работни места. В онази ера политиците получават спомагателни дивиденти от това, че са покрай тях - гласове на избори, пари за акциите.

После, обаче, се прави огромният скок и вместо цигари стартират незаконно да се внасят опиати. Известно време огромните босове не престават да са покрай политиката, дори самите са политици. Само че след това обликът им в обществото се трансформира, изключително когато се вижда ужасяващият резултат от опиатите, най-много върху младежите. Политиците си дават сметка, че би трябвало да стоят надалеч наркобосовете “, разяснява Каретеро.

В годините, когато не се крият връзките сред трафиканти и политици, тази непосредственост не се харесва на обещаващ юноша, отпред на депутатите от Понтеведра. Основателят на Народния алианс, днешната Народна партия, Мануел Фрага, му дава съвет. Замини за Мадрид, научи галисийски, ожени се и създай деца. Някогашният бунтовник е към този момент някогашният министър председател на Испания Мариано Рахой. Недоволството му било изпреварило времето си. Но по-късно последвали неговата линия:

„ Понастоящем политиците се държат настрани от наркотрафика. Не като преди, когато бяха доста близки с босовете и получаваха пари. Но това не значи, че наркотрафикът е изгубил въздействието си в Галисия. Много от трафикантите са легални предприемачи - богати и авторитетни търговци и индустриалци “.

Свърши се с разточителството на босовете - по този начин сътрудник от Националната полиция обобщава резултатите от огромната интервенция Некора през 90-те години водена, от известния арбитър Балтасар Гарсон. Съдебните решения от 94 година оставят на независимост всички огромни босове, само че съставляват за тях ясно предизвестие, че врагът има зъби, т.е че страната ги е забелязала. Битките обаче занапред стартират. Лавината от кокаин не стопира - написа пресата през 2001. Каква е ролята на корупцията в наркотрафика и вероятни ли е той въобще да бъде спрян.

„ В една страна без корупция би било доста по-трудно за нарушителите и наркотрафикантите. Испания не е изключение. Там има корупция в полицията, което облекчава работата на наркотрафикантите. И въпреки всичко считам, че наркотрафикът е активност, която доста мъчно може да бъде спряна. Говорим за извънредно доходоносен артикул, може би преди всичко в света.

Кокаинът, който се получава от растение, се продава по-скъпо от петрола и златото. Освен това има търсене. Така че е доста мъчно да се спре този непрестанен развой, в случай че хората не престават да търсят и да използват кокаин. Засега войната против наркотрафика не дава резултати. Има повече кокаин от когато и да било, и не виждам по какъв начин може да бъде спрян, дори в случай че нямаше корупция “, споделя създателят на „ Бял прахуляк “.

Като представител на район със собствен език Начо Каретеро разяснява напрежението в Каталуния. От няколко седмици там има демонстрации поради присъдите на сепаратистките водачи, наказани поради опита за обособяване на региона преди две години:

„ Важно е да се подчертае, че последователите на независимостта на Каталуния сега са към 45- 50 %. И това не е цялата Каталуния. Защото доста пъти извън наподобява, че цяла Каталуния се пробва да се отдели от Испания, а не е по този начин. Става дума за част от хората. Процент, който сега е шумно пази правата си и това сътвори огромен проблем, изключително откакто бяха наказани сепаратистките водачи. Трябва да каже, че те са в пандиза не поради концепциите си, а тъй като свикаха референдум за самостоятелност, неразрешен от закона. Така че има политически проблем за решение, който без подозрение е сериозен, само че не колкото някои желаят да наподобява “.

В неделя испанците са призовани още веднъж пред урните. Четвъртите избори за последните четири години. Социалистите на Педро Санчес завоюваха предишния избор, само че не съумяха да сформират постоянна коалиция. Преговорите с крайнолевите от Подемос се провалиха. Сега десницата още веднъж набира мощ, откакто преди четири години беше разрушен двупартийният модел, напомня Начо Каретеро и добавя:.

„ Хората се умориха и се разпалиха против двупартийната система, най-много поради свадите за корупция. И от гражданското придвижване се появиха политически други възможности - като лявата партия Подемос и Гражданите, които са център - дясно. Изглежда, че опциите за избор са повече, само че пък са сложни обединенията. Защото с цел да постигнеш болшинство и да управляваш, би трябвало да преговаряш, а това се оказа прекомерно комплицирано “.

Ако се осъществен прогнозите на социолозите, социалистите на Педро Санчес отново ще получат най-вече гласове. Но казусът е дали ще сформират държавно управление. Според Начо Каретеро, левите може и да съжаляват, че след изборите на 28 април не съумяха да се схванат.

„ След предишните избори левите партии имаха задоволително поддръжка, с цел да образуват държавно управление, само че поради несъгласията между тях не съумяха да го реализиран. Сега обаче съперниците им набират мощ много бързо и сега левицата и десницата са изравнени. Възможно е да се окаже, че левите партии са пропуснали шанса си да ръководят и в този момент няма да има различен. Те може да платят прекомерно скъпо нежеланието си за компромис “, разяснява Начо Каретеро.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР