Българската куриерска компания Speedy, втората най-голяма у нас по дял

...
Българската куриерска компания Speedy, втората най-голяма у нас по дял
Коментари Харесай

Новина за милиони: КЗК одобри сделка между Speedy и GeoPost

Българската куриерска компания Speedy, втората най-голяма у нас по дял от приходите от пазара през 2019 година, скоро ще има нов притежател, написа.

В решение от 5 ноември т.г., оповестено в петък, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) утвърждава без спомагателни условия придобиването на мажоритарен дял в родната компания от страна на френската GeoPost.

За да бъде завършена договорката, е нужно и позволение от Букурещ, защото двете компании работят и в северната ни съседка.

Сделката

Идеята за придобиването на мажоритарен дял напълно не е нова. Тя бе завършена в съглашение още през 2014 година, когато Speedy закупи клоновете на GeoPost в България и Румъния, а френската компания получи 25% от капитала на българската компания.

Към днешна дата GeoPost има 25% от общественото сдружение "Спиди " АД, а "Спиди Груп " АД - има 66,42%. Останалите са притежанието на миноритарни акционери.

В рамките на съглашението GeoPost, благосъстоятелност на държавната Le Groupe La Poste, има право да упражни прът алтернатива за придобиването на още 45% от акциите на българската компания, като по този начин общият ѝ дял ще доближи 70%.

Предвид обстоятелството, че Speedy е обществено сдружение, в границите на две седмици след привършване на договорката, GeoPost може да насочи търгово предложение към останалите акционери и да изкупи техните акции. Засега няма индикации дали това ще се случи.

В момента акциите на българската Speedy се търгуват против 59 лв. за брой, като по този начин компанията е оценена на съвсем 320 млн. лева От началото на годината цената им бележи растеж от 18%, при 25% срив на Sofix за същия интервал.

Пандемията

Наложените здравни ограничения против ковид се отразиха удобно на е-търговията и бизнеса с куриерски услуги, което бе отразено и от самата Speedy в докладите ѝ.

Вижда се, че за първите 9 месеца на 2020 година компанията бележи растеж на приходите от 19,3% по отношение на същия интервал на предходната година, а броят на доставените колета пораства с 29,1%.

"Изпреварващият растеж на пратките е вследствие на увеличаващата се тежест на самостоятелните клиенти и В2С сегмента ", показват от компанията.

Общите доходи доближават 126,3 млн. лева за интервала, като вътрешният пазар носи съвсем 100 млн. лева Останалите са от външни доставки и други доходи.

"В резултат на преориентация на потреблението към онлайн магазините, търсенето на куриерски услуги за осъществяване на доставките доста се увеличи.

След внезапният скок през 2-рото тримесечие, търсенето на услугите ни значително се възстановява, като онлайн търговията се задържа до равнища близки до тези от 2-ро тримесечие, като в същото време се възвърне бизнес интензивността ", регистрират от Speedy.

По-ниският растеж на разноските носят и удивително нарастване на чистата облага. През първите девет месеца на 2020 година тя надвишава 18 млн. лева, растеж от 61,9% по отношение на същия интервал на предходната година.

В края на 2018 година Speedy закупи и българския си съперник "Рапидо ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР