Българската компания за електрически велосипеди „Елджой“ получи финансиране от 630

Българската компания за електрически велосипеди „Елджой“ получи финансиране от 630 ...

Елджой“ получи финансиране от 630 хил. евро.


Българската компания за електрически велосипеди „Елджой“ получи финансиране от 630 хил. евро. Средствата са от “Телерик”, LAUNCHub Ventures, фондът Eleven и Bgmenu. Инвестиционният рунд бе затворен през февруари.

Парите ще отидат основно за увеличаване на производствения капацитет и технологично развитие на продукта.  Сред целите ни е да стъпим на нови пазари”, коментира Галин Бонев, основател на „Елджой“. Плановете на българската компанията включват навлизане в Западна Европа и САЩ. В момента „Елджой“ развива нов проект, който предстои да бъде обявен скоро и обещава да трансформира градската среда.

„Инвестицията ми в „Елджой“ кореспондира пряко с професионалните и личните ми приоритети. Разбирането ми е свързано с все по-голямата необходимост за въвеждането на продукти и услуги, които носят позитивна промяна за потребителите, бизнеса и планетата”, коментира Владимир Давчев, основател на BGmenu. Още по тематаПазарът на велосипеди в България има голям потенциал за развитие

Инвеститорите виждат значителен потенциал в е-мобилност индустрията и отбелязват, че България е един от най-големите производители на велосипеди в Европа, а електрическите велосипеди са най-бързо растящият сегмент от пазара на електрически превозни средства. Същевременно в много страни доставките на храни до дома се осъществяват именно с електрически велосипеди и в тази ниша търсенето също расте с бързи темпове, затова и бизнес плановете на компанията са съпоставимо високи, коментират от дружеството.

„Ние винаги сме вярвали, че България е добра база за производство за Европа спрямо Китай и другите азиатски държави (т.н. nearshoring), и съответно имаме инвестиции в няколко хардуерни компании със собствени продукти с добавена стойност подобно на „Елджой”, коментира един от инвеститорите Ивайло Симов, управляващ партньор в Eleven. Според него в настоящата глобална ситуация може дори да има допълнителен ръст на търсенето на продуктите „Елджой”, особено поради предимствата, които локалните производители предоставят.

„Аз лично имах огромен „а-ха“ момент, когато се качих на електрически велосипед. Това е най-голямата революция, откакто е изобретен велосипедът, защото надгражда грандиозно усещането, поводите и местата до които може да стигнете с колело. Да бъда част от тази революция е наистина вълнуващо“, споделя Светозар Георгиев, съосновател на „Телерик".

От 2017 г. до момента “Елджой“ си партнира с „Клийнтех България”. Производителят на електрически велосипеди бе подкрепен от организацията в няколко инициативи, включително пилотния проект със Столичната община за първата в България система за споделено ползване на електрически велосипеди в градска среда, която стартира през 2018 г. и продължава да работи и функционира успешно на територията на София. Наред с достъпа до обучения и експертиза в сферата на бизнес развитието и др., „Клийнтех България” осигури финансиране в размер на 112 хиляди евро, което подпомогна компанията да създаде, валидира и развие основните компоненти на бизнеса си. 

Източник: investor.bg