Българската компания Future Energy изглежда като най-вероятният нов собственик на

...
Българската компания Future Energy изглежда като най-вероятният нов собственик на
Коментари Харесай

Българска фирма може да купи ЧЕЗ България за €312 милиона

Българската компания Future Energy наподобява като най-вероятният нов притежател на ЧЕЗ България. Тя е предложила най-високата оферта за активите на чешкото енергийно сдружение, оповестяват чешките медии.

Компанията-майка CEZ към този момент води финални договаряния с българската компания, а договорката е доста покрай привършване, осведомят сътрудниците от в. Hospodářské noviny. Те назовават Future Energy " на практика незнайна индийска компания ". Фирмата в действителност е българска, а не индийска.

 Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България
Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Чешката компания обаче желае повече

Точната цена не е ясна, само че се приказва за сума надхвърляща 312 млн. евро. Информацията на чешкия вестник е доказана от 2 високопоставени самостоятелни източника близки до договорката.

Преговорите за активите на ЧЕЗ България са дълги и комплицирани и са в ход от няколко месеца. Спекулираше се към доста претенденти, само че като че ли никой не слагаше в сметките Future Energy. Тя е снабдител на електрическа енергия в България и други 3 балкански страни - Сърбия, Албания и Македония, като има повече от 3500 клиенти от всевъзможен тип.

 Чешкият милиардер Яромир Тесарж предложи €300 милиона за ЧЕЗ България
Един от най-богатите хора в Чехия желае да купи ЧЕЗ България

Компанията към момента преглежда офертите за българския си бизнес

През последните седмици като съществени любимци се обрисуваха двама претенденти - предприемачът Христо Ковaчки и чешкият милиардер Яромир Тесарж, притежател на другата чешка енергийната компания, която оперира у нас - Energo-Pro. През пролетта от ЧЕЗ оповестиха, че от компанията се интересуват най-много български вложители.

Ковачки е предложил 250 млн. евро, които обаче се сториха незадоволителни на чехите, които чакаха да получат най-малко 300 млн. евро за главния си бизнес и още 50 млн. за неработещия Топлоелектрическа централа " Варна ". Офертата на Тесарж, който е един от най-богатите хора в Чехия, е за към 300 млн. евро, потвърдиха от Energo-Pro.

 ЧЕЗ продава Топлоелектрическа централа Варна на някогашен министър
ЧЕЗ продава Топлоелектрическа централа Варна на някогашен министър

Стойността на договорката към момента не е ясна

Наскоро CEZ продаде Топлоелектрическа централа " Варна " за към 50 млн. евро на компания, обвързвана с Данаил Папазов, някогашен министър на превоза в държавното управление на Пламен Орешарски. Според чешки медии скъпият актив е не неработещата топлоцентрала, а земята под нея, която ще бъде употребена за градеж на ново пристанище.

Компанията-майка CEZ отхвърли да разяснява елементи, свързани с възможната продажба. " Водим договаряния за продажбата на българските ни активи с повече претенденти ", сподели говорителката на Алис Хоракова.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР