Българската кандидатура за влизането в чакалнята за еврозоната – ERM

...
Българската кандидатура за влизането в чакалнята за еврозоната – ERM
Коментари Харесай

Поканата към България за чакалнята на еврозоната може да се отложи

Българската кандидатура за влизането в чакалнята за еврозоната – ERM II, наподобява, ще се отсрочи с още няколко месеца, написа " Капитал " като се базира на изявление на ръководителя на Европейския съвет по преструктуриране Елке Кьониг.

" България ще бъде първата страна, която ще влезе в Банковия съюз, в случай че всичко мине по проект, макар че не употребява еврото (като национална валута - бел. авт.) ", съобщи Елке Кьониг на конференция в Брюксел. България съобщи желанието си да се причисли по едно и също време към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз предходната година, като пое съответни задължения, с цел да си обезпечи положително решение за влизане така наречен чакалня на еврозоната.

" Ще забележим в какъв миг България е изпълнила всички задължения, с цел да даде ЕЦБ зелена светлина за присъединението към Банковия съюз. Мисля, че сегашните упования са за първото-второто тримесечие на идната година. Да забележим ", споделя Кьониг.

Това е първият коментар на почитан представител на банков регулатор, който разяснява тематиката, откакто през юли станаха ясни резултатите от цялостната оценка на българската банкова система, направени от ЕЦБ, разяснява изданието. Стрестестът сподели финансов дефицит в ПИБ и в Инвестбанк. " Капитал " припомня, че водещата институция в процеса е Европейската централна банка, откъдето към момента няма формален отговор дали България е добре пристигнала да откри тясно съдействие с ЕЦБ.

Водената от Кьониг институция на този стадий единствено следи тематиката, доколкото с влизането в Банковия съюз и българският Фонд за преструктуриране на банки би трябвало да се трансферира към европейския.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР