Българската журналистка Боряна Джамбазова е част от екипа, направил разследването

...
Българската журналистка Боряна Джамбазова е част от екипа, направил разследването
Коментари Харесай

Българка е част от екипа, спечелил Пулицър за международна журналистика

Българската журналистка Боряна Джамбазова е част от екипа, направил следствието за дейностите на съветските секрети служби по света, което донесе премия “Пулицър” за интернационална публицистика на " Ню Йорк Таймс ". Победителите бяха оповестени късно в понеделник вечер българско време.

Вестник “Ню Йорк Таймс” завоюва най-вече награди тази тази година – общо три. В категорията за проверяваща публицистика бе отличена поредицата на Брайън Розентал, отдадена на изискванията, в които работят таксиметровите водачи в Ню Йорк, доста от които са били принудени да сключат заеми при заробващи условия. В категорията най-хубава коментарна графа премията отиде при Никол Хана-Джоунс за есето ѝ “1619”, отдадено на робството и на приноса на чернокожите за американската история.

В категорията “международна журналистика” победител е екипът, създал поредицата " Скритата война на Путин ", отдадена на дейностите на съветските секрети служби в няколко страни по света – Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република. Част от този екип е и Боряна Джамбазова, която е работила по следствието в България. То визира опита за отравяне на българския предприемач Емилиян Гебрев. Автор на материала е журналистът Майкъл Шуорц, който работи дружно с Боряна Джамбазова при отразяването на тематиката в София.

Боряна Джамбазова е член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските публицисти в България и публицист на свободна процедура. Започва да работи като кореспондент през 2005 година Била е и част от екипа на Mediapool. Пише както за български, по този начин и за непознати медии. Нейни материали са оповестени в New York Times, Economist и Politico Europe.

Завършила е бакалавърска степен по публицистика в Софийския университет и магистратура по нови медии в New York University като стипендиант на стратегия " Фулбрайт ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР