Българската журналистка Боряна Джамбазова е част от екипа, направил разследването

...
Българската журналистка Боряна Джамбазова е част от екипа, направил разследването
Коментари Харесай

Българска журналистка взе Пулицър с материал за отравянето на Емилиян Гебрев

Българската журналистка Боряна Джамбазова е част от екипа, направил следствието за дейностите на съветските секрети служби по света, което донесе премия " Пулицър " за интернационална публицистика на Ню Йорк Таймс.

Победителите бяха оповестени късно в понеделник вечер.

Вестник " Ню Йорк Таймс " завоюва най-вече награди тази тази година. Изданието бе отличено с общо три награди " Пулицър ". В категорията за проверяваща публицистика бе отличена поредицата на Браън Розентал, отдадена на изискванията, в които работят таксиметровите водачи в Ню Йорк, доста от които са били принудени да сключат заеми при заробващи условия. В категорията най-хубава коментарна графа премията отиде при Никол Хана-Джоунс за есето ѝ " 1619 ", отдадено на робството и на приноса на чернокожите за американската история.

В категорията " интернационална публицистика " победител е екипът, създал поредицата " Скритата война на Путин ", отдадена на дейностите на съветските секрети служби в няколко страни по света - Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република.

Част от този екип е и Боряна Джамбазова с нейния принос за журналистическото следствие на българска територия. През декември предходната година " Ню Йорк Таймс " написа за връзката на съветските секрети служби с опита за отравяне на българския предприемач Емилиян Гебрев. Автор на материала е журналистът Майкъл Шуорц, който работи дружно с Джамбазова при отразяването на тематиката в София.

Тя е член на Управителния съвет на АЕЖ - България и публицист на свободна процедура. Започва да работи като кореспондент през 2005 година, като написа както за български, по този начин и за непознати медии. Оттогава отразява необятен кръг от тематики - от настоящи политически и стопански събития до обществени въпроси и проблеми, свързани с човешките права. Нейни материали са оповестени в New York Times, Economist и Politico Europe. Завършила е бакалавърска степен по публицистика в Софийския университет и магистратура по нови медии в New York University като стипендиант на стратегия " Фулбрайт ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР