Българската история е една наука, която в началото изглежда скучна

...
Българската история е една наука, която в началото изглежда скучна
Коментари Харесай

За празника НВИМ с експозициите Враг-приятел и Малкият човек в голямата война

Българската история е една просвета, която първоначално наподобява скучна и далечна, само че това е науката, която ни учи да не повтаряме грешките от предишното . Поради тази причина историята е толкоз значима, тъй като посредством нея учим уроци, които да са ни потребни отсега нататък.

 Отбелязваме 110 години самостоятелност
Отбелязваме 110 години самостоятелност

Денят е разгласен за формален празник с решение на Народно събрание от 10 септември 1998 година

Коментарът направи шефът на дирекция " Връзки с обществеността " на Националния военноисторически музей (НВИМ) Деяна Костова за news.bg по случай празничните празнувания на 110-ата годишнина от Независимостта на България.

В празнични ден по случай честванията на 110-ата годишнина от Независимостта на България посетителите могат да се допрян и до основни експонати от непрекъснатата експозиция на музея , пренесли през времето духа на историческия акт, ознаменувал устрема на българския народ за равноправно наличие на картата на Европа като независима страна , изясни Костова.

Сред тях са държавният щемпел на Княжество България , най-високото отличие на Царство България - медал " Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий ", униформата и шапката на цар Фердинанд I, револверът " Браунинг " и част от оценките на военния министър генерал-лейтенант Данаил Николаев, разясни тя.

Освен това посетителите на музея могат да видят оценки, документи и фотоси на генерал-майор Стефан Паприков - външен министър при оповестяването на Независимостта и основна фигура в дипломатическата ѝ отбрана, означи Костова.

Генерал-майор Стефан Паприков е министър на външните работи в държавното управление на Александър Малинов, при който е оповестена Независимостта на България. Той е персона от българската история, която оказва огромно значение в развиването на Третата българска страна и още преди Освобождението взе участие в Старозагорското и Априлското въстание, описа Деяна Костова.

Тя добави, че след Освобождението приключва първият випуск на Военното учебно заведение и стартира военна кариера. По време на Сръбско-българската война той дава отговор за мобилизацията на българските войски за направлението на Цариброд и Пирот, а по-късно заема други длъжности в армията. Малко по-късно генерал-майор Стефан Паприков е определен за министър на войната, а от 1908 година е назначен за министър на външните работи, изясни шефът на дирекция " Връзки с обществеността " Деяна Костова.

Тя изрази възхищението си, че хората от ден на ден стартират да посещават музеите, само че огромна отговорност съгласно нея е в лицето на музейните екипи, тъй като те са хората, които провеждат цялата активност по експозицията.

Посетителите през днешния ден ще могат да видят експозициите " Враг-приятел ", която наблюдава връзките на България с страните , оказали най-голяма роля в развиването на Третата българска страна. Другата експозиция, до която ще могат да се допрян хората, е " Малкият човек в огромната война ", изясни Костова и добави, че в експозицията е проследена страстите на хората от началото на Първата международна война.

Тя означи, че е готова и дребна стена за надписи за подрастващите , които могат да напишат какво са научили от визитата си в музея.

Костова напомни, че през предходната година хората, посетили Националния военноисторически музей за националния празник на България, 3 март, са били 16-17 000 души . Осъзнаваме, че почивните дни са три и софиянци биха предпочели да прекарат свободното си време отвън града, само че се надяваме много хора да посетят и да прегледат експозициите, които предлага музеят , сподели още Деяна Костова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР