Българската IoT компания Алтерко Роботикс е разрабитила няколко продукта, които

...
Българската IoT компания Алтерко Роботикс е разрабитила няколко продукта, които
Коментари Харесай

Как една българска технологична компания помага на лекарите в борбата с Covid-19 у нас?

Българската IoT компания " Алтерко Роботикс " е разрабитила няколко продукта, които да са в помощ на лекарите и пациентите в актуалната конюнктура около ковид. Първият артикул е пречиствателно тяло, употребяващо ултравиолетови лъчи, с цел да пречиства въздуха от бактерии и вируси, освен от ковид.

" Разработихме го за медиците и го предоставихме на няколко водещи лечебни заведения у нас, най-много за стаите им за отмора, с което да понижим риска от заразяване през вентилацията или посредством облеклата. Устройствата разрешават помещение до 50 куб. метра да се почисти с над 90% сигурност за час ". Това съобщи Димитър Димитров, изпълнителен шеф на компанията пред Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Вече се създава за офиси и жилищни здания. Цената му е към 400 лева

Второто устройство, което създава компанията са така наречен оксиметри. Те са свързани към централизирана система взаимно с ВМА. " Направихме няколко теста и установихме, че е ефикасен метод за следене на болните от Covid 19 в домашно лекуване. Оксиметрията демонстрира ясно дали има пневмония. Болните могат да включват независимо у дома оксиметъра и по този начин да се предава информация непосредствено в болничното заведение " сподели още той. Цената на устройството е към 60 лева

Другият артикул, който е основан за офис здания, хотели и заведения за хранене е камера, която да наблюдава температурата на всички влизащи в постройката и да алармира на чиновниците при заплаха от вероятно инфектиран с вируса клиент. " Досега това беше много скъпо и налично единствено за държавни организации, граници, само че в този момент всеки бизнес може да си го разреши ", съобщи Димитров.

Кога българският дом ще стане " интелигентен "?

По думите на Димитров в границите на 3-5 години автоматизацията ще навлезе по-сериозно измежду потребителите в България. Ако се доверим на статистиката първото нещо, което ще " поумнее " е осветлението, по-късно ръководството на отоплението, климатизацията, електроуреди като печка, ледник и общо следене на потреблението на електричество и газ в дома. " Чрез ръководството се икономисват разноски от най-малко 30% " декларира Димитров.

Според него има два вида съществени клиенти. Едните са тези, които обичат да вършат нещата сами, имат опит при автоматизацията в дома си.

Другият вид са електротехници на свободна процедура, които оферират на клиентите си налични решения. Те купуват артикули, конфигурират ги на клиентите, които нямат уменията да се оправят сами и ги образоват по какъв начин да ги употребяват.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР