„Българската икономика започна да натрупва сериозни проблеми много преди пандемията.

...
„Българската икономика започна да натрупва сериозни проблеми много преди пандемията.
Коментари Харесай

Прогнозите за 7,2% спад на икономиката изглежда ще се потвърдят, смята Даниела Бобева

„ Българската стопанска система стартира да натрупва съществени проблеми доста преди пандемията. Да прехвърляме на рецесията със болестта проблемите на стопанската система е най-малкото неточно “. Това сподели пред БНР професор Даниела Бобева - икономист, финансист и някогашен вицепремиер.

„ През последните седмици излязоха 4 доста значими отчета на Европейска комисия и ЕЦБ, с данни за 2019 година, които демонстрираха, че българската стопанска система се развива в доста неподходяща посока. По най-важния индикатор – Брутният вътрешен продукт на човек от популацията - ние пагубно закъснение. И това е преди пандемията “, изясни тя.

През 2007-а година сме били на предпоследно място в Европа, само че от 10 години сме на последното, а дистанцията със междинното за Европа се отдалечава. „ От предпоследната - Хърватска сме на 10% закъснение, а от Румъния - на 19%. Излезе и отчетът на Европейска комисия за устойчивото развиване. Падаме по доста индикатори. Но най-важни са отчетите за конвергенция, където ни се споделя, че България се показва най-зле по индикаторите за бизнес среда “, уточни още Бобева.

Диагнозата на Европейска комисия е и причина за митингите у нас , безапелационна е тя: „ Диагнозата е на Европейската комисия, която споделя: „ Бавната скорост на възстановяване и неналичието на основни промени сринаха България от 50-о място на 61-во по индикатора за бизнес средата. Основните проблеми са свързани с институционалната рамка, в това число битката против корупцията, действието на правосъдната система, нуждата от понижаване на административна тежест и нуждата на качествени обществени услуги “, изясни проф. Бобева.

"Ако в продължение на едно десетилетие управляваш една страна и не си намерил метод да изкорениш, а в противен случай, най-малко съгласно индикаторите - корупционни и други - на надеждни интернационалните институции, се утежнява, това значи, че просто не можеш да го направиш. Ето за какво се търси вид, при който някой ще може да го направи “, добави специалистът.

Според Бобева множеството проблеми могат да бъдат позволени с повече политическа воля. В момента обаче „ вървим към връщане на остарели модели, които за България се оказаха тотално неефективни “. В момента обстановката с българската стопанска система е „ много стряскаща “ , сподели още тя.

„ Прогнозата на Европейска комисия, че тази година ще имаме 7,2% спад на стопанската система наподобява ще се потвърдят. Лично аз не имах вяра, че това ще се случи, само че се удостоверява! Разчитахме през последните години на растежа, основно с помощта на износа. Но този източник на стопански напредък се свива пагубно. През април износът ни е паднал с 20,2 %, а вносът – с 32,4%. Имаме освен с Европейски Съюз, само че и с трети страни понижаване. Икономика, която разчита на напредък с помощта на държавни разноски и парите от Европейски Съюз, е обречена. Имаме образеца с Гърция и с други южноевропейски страни “, уточни проф. Бобева.

Според Даниела Бобева, изказванието на ръководещите, че предварителни избори и служебно държавно управление биха изправили стопанската система пред по-големи провокации „ подухва на социализъм “, когато митингите са били неразрешени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР