Българската икономика ще загуби близо 2,2 млрд. лева през 2019-а

...
Българската икономика ще загуби близо 2,2 млрд. лева през 2019-а
Коментари Харесай

Загуби за милиарди заради липсата на шофьори на ТИР-ове

Българската стопанска система ще загуби близо 2,2 милиарда лв. през 2019-а година поради големия недостиг на водачи на тежкотоварни камиони. Това демонстрира социологическо изследване, поръчано от Съюза на интернационалните превозвачи у нас. По време на общото заседание на организацията, което се организира през днешния ден в Пловдив, стана ясно, че неналичието на работна ръка e повода сега 15% от лицензираните камиони да стоят без курсове.

Пловдив

Въпреки че заплатите на водачите у нас са над 2 хиляди евро, няма искащи за интернационалните курсове. Така страната ни автоматизирано ще загуби през идната година суми в размер на към 2% от брутния вътрешен артикул.
Йордан Арабаджиев, предс. на Съюза на интернационалните превозвачи в България: Държавата да вземе незабавни ограничения за вкарване на работна ръка. Това е първата стъпка. Говорим за бесарабски българи от Украйна, Молдова. Просто би трябвало да вкараме най-малко две-три хиляди водачи, които да поемат.
От министерство на превоза чакат двустранната конвенция сред България и Украйна в скоро време да откри частично решение на казуса.
Ангел Попов, заместник-министър на превоза: Много е значима тази конвенция за нас. Тя е значима за всички превозвачи, за всички хотелиери, за всички строителни компании.
В понеделник се чака решението на Върховния административен съд по жалбата на превозвачите против събирането на продуктова такса за камионите. Ако налогът не отпадане, от сектора не изключват и митинги.
Ангел Траков, предс. на УС на Съюза на интернационалните превозвачи: Около 8 хиляди транспортни средства се записват за година. Ако сложим една междинна цена сред 1000 и 2500 лв. и сметнем по този брой транспортни средства, това значи, че към 13 млн. ще влязат неизвестно къде, в някои каси.
Общото заседание в Пловдив излезе и с декларация за стопиране на така наречен „ пакет за подвижност ", съгласно който водачите от източноевропейските страни би трябвало да получават командировъчни като сътрудниците си от Западна Европа, а наложителната 45-часова отмора на седмица да е в хотел. Според българския бизнес това е еднакво на банкрут.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР