Българската икономика сериозно изостава от тази на Европейския съюз. От

...
Българската икономика сериозно изостава от тази на Европейския съюз. От
Коментари Харесай

България е на последно място в ЕС по БВП и реално потребление

Българската стопанска система съществено изостава от тази на Европейския съюз. От всички страни членки страната ни е на последно място в ранглиста по действително ползване, измерено съгласно паритета на покупателната дарба. То се равнява на 55% от междинното за Европа по данни за 2017 година Освен по този индикатор, България е последна и по Брутен вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията , излиза наяве от отчет на европейската статистическа работа Евростат.

Реалното самостоятелно ползване е мярка за богатство на семействата и се състои от артикули и услуги, потребявани от жителите, без значение от това дали те са закупени или платени от семействата, нестопански организации и така нататък Според данните 19-те страни в еврозоната имат много по-добри индикатори спрямо тези, които още не са приели еврото. При тях междинното ползване на глава от популацията доближава 105%, а Брутният вътрешен продукт на глава от популацията - 106% по отношение на междинното за всички страни в Европейски Съюз, демонстрират данните, представени от в. " Сега ".

Въпреки последното място измежду страните в Европейски Съюз България въпреки всичко върви нагоре, като през 2016 година действителното ползване у нас е било 53% - с два пункта по-нисък резултат спрямо последните данни от предходната година.

Точно преди България се подрежда Хърватия със относително висок резултат - 61%. Преди нея е Унгария със 63%. Впечатление прави северната ни съседка Румъния , която предходната година делеше място с Унгария, само че в този момент е позиция преди нея, с резултат от 68%.

В Гърция самостоятелното ползване, измерено по паритет на покупателната дарба, доближава 77% от междинното за Европейския съюз. В Латвия този индикатор е 70%, а в Естония - 72%.

Страните, водачи в класацията, са Люксембург с впечатляващите 130% от междинното за Съюза, Германия - 122%, и Австрия със 118%.

По индикатора за Брутен вътрешен артикул на глава от популацията България също не се движи добре. За предходната година Брутният вътрешен продукт, измерен в паритет на покупателната дарба, възлиза на 49% от междинното за Европейски Съюз, като това още веднъж е най-ниската стойност измежду страните членки. Далеч преди България още веднъж е най-новата членка на Европейски Съюз - Хърватия, 61% . Преди нея е Румъния с 63%, а Унгария я изпреварва с 68%. И Гърция по този индикатор се движи много по-добре от България с резултат от 67%.

Най-висок стандарт още веднъж поддържат жителите на Люксембург. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията там доближава 253% от междинното ниво в съюза. Германия обаче не съумява да се впише в челната тройка, и остава със 123% след Ирландия (184%), Австрия, Холандия (128% за двете) и Дания (125%).

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР