Българската икономика се развива възходящо в условия на стабилност, предсказуемост

...
Българската икономика се развива възходящо в условия на стабилност, предсказуемост
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Българската икономика се развива възходящо в условия на стабилност

Българската стопанска система се развива възходящо в условия на непоклатимост, предсказуемост и сигурност макар извънредно комплицираната геополитическа обстановка и многократни национални избори за Народно заседание. Противно на някои отзиви, аз съм уверена, че страната ни е от основно значение за Европейски Съюз и като външна граница, и като фактор в Югоизточна Европа. Твърдо имам вяра в измерването на страните не съгласно техните мащаби, неправилно е схващането за дребни и огромни райони, още повече за огромни райони и дребни страни.

 

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на заключителната част на Четвъртия софийски стопански конгрес.

 

Вицепрезидентът беше почетен посетител на форума, който събра представители на институции, на българския и задграничния бизнес, посланици, оповестиха от прессекретариата на президентството.

 

Като едно от най-важните европейски политики Йотова дефинира свързаността и доближаването. „ Специално благодаря на нашите гръцки сътрудници за взаимната работа през последните месеци. Постигна се доста за диверсификацията и развиването на енергийния бранш.

Страната ни се трансформира във значим енергиен фактор в района “, съобщи вицепрезидентът и посочи постигнатото от България от разгара на енергийната рецесия през 2022 година до момента – гарантиране на достъп до седем LNG терминала в Средиземно море, стартиране в употреба на интерконектора с Гърция, обновяване на плана за петролопровод сред Александруполис и Бургас, самодейността на България „ Solidarity Ring ” за увеличението на доставките на природен газ за Европа от Азербайджан.

 

В изявлението си Илияна Йотова подчертава върху нуждата от усъвършенстване на европейската политика по отношение на процесите, които се развиват към Стария континент, и изключително в подтекста на войната в Украйна.

 

„ Войната в Украйна в действителност ни изправя пред тежки провокации, само че в случай че знаем задачите си, в случай че изработим съответни политики и имаме грамотни хора, които да ги осъществят, нито компликациите, нито сантиментите към някой могат да попречат “, посочи вицепрезидентът.

 

По думите й макар по-добрите от предстоящите стопански индикатори, остава въпросът какво може да се промени. „ Дошло е време за повече сигурност и отбрана на европейските стратегически ползи, да се реализира стратегическа самостоятелност на Европа. Важно е да се финансират планове, които са от интерес на европейския суверенитет, и ние, страните от тази част на Европа, можем да бъдем измежду първите основатели “, съобщи Илияна Йотова.

 

„ Страните от Югоизточна Европа, в това число и България, не би трябвало да чакат рецесии, за де възползват от тях. Отворен е дебатът за основаването на „ Фонд за суверенитет “ в Европейски Съюз. Фонд за промишленост „ Made in Europe “ – промишленост, която да се основава в Европа. Крайно време е да се финансира процесът от научните и проучвателен практики до производството, да има съгласуваност и съвместен продан сред страните членки, нужни са регламенти и правила за улеснение и тласък за вложения, да се основат индустриални алианси – както например Индустриален алианс за произвеждане на слънчева сила “, уточни вицепрезидентът част от стъпките за постигането на европейска стратегическа самостоятелност.

 

„ Югоизточна Европа може да бъде деен участник във все по-актуалната потребност от отбранително произвеждане. България има доста сериозен опит и построена инфраструктура. Смущаващо е, че диалогът за възобновяване на Украйна се води единствено в някои европейски столици. И като че ли не стои на вниманието на нашите държавни управления “, акцентира Илияна Йотова. Тя означи и че от Югоизточна Европа може да стартира построяването на стабилен „ Кибер Щит “ за цяла Европа, с инфраструктура от оперативни центрове за сигурност.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР