Българската икономика се развива добре. Това констатира изпълнителният борд на

...
Българската икономика се развива добре. Това констатира изпълнителният борд на
Коментари Харесай

МВФ: Българската икономика се развива добре

Българската стопанска система се развива добре. Това установи изпълнителният ръб на Международния валутен фонд (МВФ), който завърши консултацията по член IV1 с България*.

Растежът следва възходяща наклонност и се чака да доближи 3,8 на 100 през 2017 година и 2018 година с помощта на мощния експорт, облекчените финансови условия и възходящо доверие. Текущата сметка остава на остатък през 2017 година макар бързото повишаване на заплатите. Икономиката демонстрира признаци на затваряне на отклонението от евентуалния напредък. Инфлацията стана позитивна през 2017 година, а инфлационният напън се покачва. Равнището на безработицата е спаднало до 5,8 на 100 - най-ниското от началото на световната финансова рецесия. Фискалните резултати надвишават плануваните през последните години - за 2017 година се чака остатък от 0,8 % от Брутният вътрешен продукт, което отразява главно преизпълнение на приходите и икономисване на финансови разноски, се показва в разбора.

Основното предизвикателство се състои в това скорошното възобновяване да се трансформира в резистентен и приобщаващ напредък и доближаване с останалите страни от Европейски Съюз. Доходът на глава от популацията в България е единствено на половина от междинния за Европейски Съюз, а неравенството в приходите е по-високо от междинното за Европейски Съюз. Растежът се чака да се забави до 2 % в средносрочен проект, което отразява ограничавания потенциал и неподходящи демографски данни. Държавният дълг е невисок, само че условните отговорности и дълготрайният фискален напън, обвързван с демографските провокации, могат да основат фискални опасности в дълготраен проект.

Напредъкът на промяната в ръководството и подобряването на ефикасността на обществените институции на всички нива остават основни за повишение на капацитета за напредък и ограничение на фискалните опасности.

Приоритетите за промяна включват възстановяване на обществената инфраструктура, повишение на качеството и достъпа до обучение и опазване на здравето, справяне с несъответствията в уменията на пазара на труда и подсилване на ръководството и надзора на държавните предприятия. Банковата система е устойчива, само че необслужваните заеми остават доста над междинното за Европейски Съюз и две от банките, разпознати от прегледа на качеството на активите и стрес теста, към момента изискват по-големи финансови буфери.

Оценка на изпълнителния ръб

Изпълнителните шефове се съгласиха с насоките на оценката на чиновниците на МВФ. Те приветстваха постоянното макроикономическо показване на България и оцениха високо благоразумно водената политика от страна на управляващите. Директорите означиха, че макар забележителния прогрес, някои провокации остават. Те насърчиха управляващите да употребяват актуалната удобна икономическа среда, с цел да се съсредоточат върху подобряването на даването на обществени богатства, да се оправят с фискалните провокации, подбудени от неподходящите демографски трендове и да укрепят ръководството и пазара на труда, с цел да форсира доближаването на приходите с нивата на Европейски Съюз.

Директорите оцениха високо актуалната позиция на фискалната политика и смятат, че задачата за бюджетен недостиг на управляващите за 2018 година е подобаваща, поради нуждата от повече обществени вложения. Те също по този начин утвърдиха проекта за реализиране на уравновесен бюджет в средносрочен проект. Директорите като цяло се съгласиха, че спестяването на преизпълнението на приходите ще спомогне да се избегне прекалено фискално стимулиране и да се изградят фискални буфери. Някои шефове подчертаха, че фискалната консолидация би трябвало да поддържа растежа и да поддържа толкоз нужния капитал, както и обществените разноски. Директорите подчертаха смисъла на повишението на успеваемостта и ефикасността на разноските, в това число и на тези, финансирани с европейски фондове. Те означиха нуждата за опазване на вниманието върху фискалните провокации, свързани със застаряването на популацията.

Директорите похвалиха напъните за усилване на финансовия контрол. Те високо оцениха осъществяването на рекомендациите на Програмата за оценка на финансовия бранш (FSAP) и на настоящата работа за привеждане в деяние на нови разпореждания за ръководство на рецесии. Те приветстваха усъвършенстваната конструкция на ръководство в Българската национална банка и насърчиха ефикасното й използване. Директорите насърчиха управляващите да завършат други настоящи действия, в това число да извърнат внимание на рисковете, свързани с концентрацията и обвързваните лица и да вкарат цялостна тактика за понижаване на необслужваните заеми. Напредъкът по тези посоки би следвало в допълнение да ускори финансовата непоклатимост и да подкрепи по-доброто ръководство. Нови, укрепващи доверието вложения би следвало да бъдат финализирани навреме за две банки, за които е открито, че се нуждаят от по- огромни финансови буфери, макар, че съблюдават регулаторните финансови условия.

Директорите подчертаха, че структурните промени, ориентирани към възстановяване на качеството на образованието и опазването на здравето, усилване на надзора и действието на държавните предприятия и подсилване на ръководството са от решаващо значение за повишение на продуктивността и конкурентоспособността и за поощряване на резистентен, приобщаващ напредък. В този смисъл, те се съгласиха, че равният достъп до обучение и по-фокусирано ориентиране на дейните политики на пазара на труда ще бъдат от огромно значение. Директорите приветстваха неотдавна извършените промени за възстановяване на правосъдната система и битка с корупцията и подчертаха, че по-нататъшните старания в тази област ще основат по-благоприятна среда за частни вложения.

*Съгласно член IV на Учредителния контракт, МВФ организира двустранни полемики с страните членки, нормално един път годишно. Екип от чиновници на МВФ посещава страната, събира икономическа и финансова информация и разисква с публични представители икономическото развиване и политики на страната. След завръщането си, екипът изготвя отчет, който образува основата за полемики на изпълнителния ръб.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР