Българската икономика не се очаква да премине в стагфлация (както

...
Българската икономика не се очаква да премине в стагфлация (както
Коментари Харесай

Асен Василев смятал, че българската икономика не се очаква да премине в стагфлация

Българската стопанска система не се чака да премине в стагфлация (както през вчерашния ден оповестиха икономисти от БАН), сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. По думите му, растежът на стопанската система ни за първото тримесечие е 4,5% на годишна база, за второто тримесечие също ще има растеж на брутния вътрешен артикул (БВП). Средно за годината чакаме растеж на Брутният вътрешен продукт от 2,9%, уточни Василев при изявлението си на форума " Шумът на парите 2022 ", провеждан в София.

Оставайки в границите на планувания бюджетен недостиг, не " наливаме повече средства в мелницата на инфлацията ", разяснява министърът настоящата конюнктура. Според него, " това е най-хубавото, което може да се направи сега, тъй като инфлацията е най-вече вносна - на природния газ, петрола и зърното. Това са базисни цени на стопанската система и няма по какъв начин да не се отрази на нашето произвеждане.

През последния месец виждаме, че тези нараствания са отразени в цените на стоките и влизаме в нарастване на други артикули като облекла, обувки и превоз. Тоест излизаме от директния " удар " на нарастването на цените, което дава вяра, че инфлацията ще става все по-малка ", сподели още финансовият министър.

През последните десетина години в света се напечатаха ужасно доста пари - 4 трилиона $ в Съединени американски щати и 3,3 трилиона евро в Европа, и те чакат да влязат в послание. Това е контейнер за пари, който ще въздейства на стопанската система още дълго време, сподели Асен Василев, разяснявайки международната стопанска система.

" Ако няма бързо деяние от страна на Европа, ще забележим съществени проблеми, свързани със сериозното повишаване на енергийните запаси и на храните, както и поради компликации с техните доставки ", уточни Василев. Той означи, че за последната една година цената на природния газ се подвигна 3,5 пъти. Сега става същото с цената на зърното, тъй като 20-25% от реколтата не може да стигне до пазарите поради войната в Украйна, добави министър Василев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР