Българската икономика има възможност да наема значителен брой от бежанците

...
Българската икономика има възможност да наема значителен брой от бежанците
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Длъжни сме да осигурим работа на бежанците от Украйна

Българската стопанска система има опция да наема забележителен брой от бежанците от Украйна.

Toва сподели пред публицисти министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер след среща с представители на работодателски организации и координационния център за подкрепяне на хората, бягащи от войната в Украйна.

Вече има съответни поръчки за повече от 150 000 работни места за бежанците от Украйна . По-рано беше декларирано от работодателите, че българската стопанска система може да обезпечи работа на 200 000 души.

"Хората идват у нас извънредно шокирани и нашата грижа е да ги посрещнем, да им осигурим заслон и храна. Следващата стъпка за тези, които решат да създадат България собствен дом, е да им се откри работа. Около 80 000 души от Украйна към този момент са влезнали в нашата страна и към половината остават у нас ", сподели Даниел Лорер.

"Ние, като работодатели, ще следим тези хора да не отидат в сивия или още по-лошо в черния бранш на стопанската система. Активно ще търсим тези хора и ще им предлагаме работа ", сподели Добри Митрев, ръководител на БСК.

Смилен Вълов, изпълнителен шеф на Агенцията по заетостта , сподели, че към Агенцията е основан е уебсайт, където работодателите могат да подават поръчки за свободни работни места. Създадени са и мобилни екипи, които интервюират украинските жители за подготовка и предпочитание за работа.

Има опция за основаване на над 100 мобилни екипа измежду украинските жители.

Между 20 000 и 30 000 души се търсят във всеки от секторите превоз, високи технологии и връзки, и други, уточни Лорер.

Безработицата в страната е ниска и има апетит за експерти, уточни той.

Информация за търсените специалности ще бъде оповестена на страницата на Агенцията по заетостта.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР