Българската икономика има структурни проблеми, а ниският жизнен стандарт и

...
Българската икономика има структурни проблеми, а ниският жизнен стандарт и
Коментари Харесай

Валдис Домбровскис: Най-големите проблеми на България са ниският жизнен стандарт и бедността

Българската стопанска система има структурни проблеми, а ниският витален стандарт и бедността са главните проблеми пред България, която другояче върви решително по пътя към въвеждане на еврото, съобщи в изявление за БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

В изявление за предаването " Събота 150 " на стратегия " Хоризонт " по-рано тази седмица той разгласи, че страната ни може да вкара еврото най-рано през 2022 година За да стане това, България би трябвало да продължи да води " рационална " фискална и макроикономическа политика, макар че европейската стопанска система рано или късно ще изпадне в криза.

Валдис Домбровскис напомни, че през лятото България ще получи отговор дали може да се причисли към обменно-валутния механизъм ERM II. Но предстоящото " да " или " не " ще бъде обещано от идващия състав на Европейската комисия.

В края на месеца се чака Домбровскис да дойде в София и да дава отговор на въпроси в границите на така наречен цивилен разговор, а по-рано през седмицата в Рига той удостовери твърдата увереност на евроинституциите да реформират еврозоната, която е подготвена да посреща нови страни - членки.

В отговор на въпрос " Кои са главните провокации пред България? ", Домбровскис съобщи: " Всички европейски страни са изправени пред провокации. В случая с България най-големият проблем е повишението на виталния стандарт и намаляването на диспропорцията сред небогати и богати. България е една от страните в Европейския съюз с най-широко разтворена ножица сред приходите на бедните и богатите. Може би това е измежду най-важните провокации, които ние посочваме в характерните за всяка страна рекомендации. Когато приказваме за присъединение към еврозоната, би трябвало да си отговорим на въпроса дали то ще спомогне за намаляването на неравенството в приходите и за общото възстановяване на виталния стандарт в България. Ние твърдо имаме вяра, че въвеждането на еврото в страната ще усъвършенства икономическото развиване. Българският лев към този момент е закрепен към единната европейска валута, само че вие не може да черпите от позитивите от нея. Веднъж въвели еврото, вие ще започнете да се ползвате от по-ниски лихви, няма да търпите загуби поради обменния курс и ще има по-голяма бистрота при образуването на цените. Всичко това ще докара и до крайната цел - по-добро икономическо развиване и по-висок витален стандарт. "

Запитан ще се оправи ли Европейската комисия с Брекзит, Домбровскис отговори: " Не чакаме голям отрицателен резултат върху европейската стопанска система. Прогнозите ни са, че тя ще продължи да пораства с към 2 % годишно. По-голям ще е казусът за Англия, чиято стопанска система пораства доста постепенно, защото рисковете от Брекзит към този момент се материализират в нея. Очевидно е, че излизане на Англия без договорка от Европейския съюз ще бъде доста по-лошо от подписването на съглашение. Така или другояче ние към този момент работим по проект, с който да реагираме, в случай че се разделим без договорка. Готови сме да реагираме, само че се надявам да не се наложи да го вършим. "

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР