Българската икономика има едно хронично заболяване - работи с ниска

...
Българската икономика има едно хронично заболяване - работи с ниска
Коментари Харесай

Триъгълникът наука - бизнес - образование е ключът към успеха на българската индустрия |

Българската стопанска система има едно хронично заболяване - работи с ниска добавена стойност, и не дребна част от промишлеността е ориентирана към произвеждане на съставни елементи и аварийни елементи за международни марки.

Според отчета „ Иновации 2020 “ през последната една година към 58% от компаниите са осъществили иновация, а малко над 30% от тези, които се въздържат от иновационна активност, възнамеряват да стартират сходен план през идната година.

Задълбочен разбор демонстрира, че в региона на инженерните науки, процесът по основаването на трайни индустриални нововъведения и артикули с дълга пазарна вероятност е по муден. Донякъде това е разбираемо. Процесът от план през основаване на прототипи до построяването на цялата верига за произвеждане на артикул е безценен и изискващ огромен човешки и софтуерен капацитет. Иска се доста религия и самообладание за една компания, с цел да впусне в сходно предизвикателство.

Авто Инженеринг Холдинг Груп е една от дребното компании, които работят сполучливо с проф. Тодоров - един от водещите учени и неговия екип от научно-изследователската лаборатория “CAD/CAM/CAE в промишлеността “, в региона на бързото прототипиране към Технически университет, София. Идеята е, че огромна част от плановете, които Авто Инженеринг Холдинг Груп извършва постановат профилирани механически решения на избрани въпроси, и в компанията считат, че е добре в такива моменти да се подходи по най-професионалния вероятен метод. Смисълът от такова съдействие е в това да се реализира трансфер на познание, споделя проф. Тодоров, началник на научно-изследователската лаборатория “CAD/CAM/CAE. Нашата експертиза е в това по какъв начин се проектира даден артикул, по какъв начин се прототипира, по какъв начин се валидира, и по какъв начин се индустриализира по-късно, а не в това какви са продуктите. Нашите клиенти са доста необятен кръг - от микроелектроника до енергетика, само че общия знаменател е в натрупването на това познание. Попадайки в разнообразни планове, ние събираме и съответно продуктово познание, което пък се опитваме да използван и трансферираме “. Самият проф.Тодоров е съществено име в региона - собственик е на десетки научни разработки, внедрени в наши и задгранични компании, и индустриални планове с сътрудници от Франция, Германия и Италия, а екипът на лабораторията, която управлява включва трима доктори и шест дипломирани магистри с висока подготовка в решаването на инженерни проблеми.

За Авто Инженеринг Холдинг Груп една от задачите е да се затвори триъгълникът наука - бизнес - обучение. Ангажирането на лабораторията по планове на компанията разрешава там да работят студенти и докторанти, за които практическия опит при започване на кариерите им е скъп.

През последната година проф. Тодоров и Авто Инженеринг Холдинг Груп се пробват да решат един наболял проблем – по какъв начин да се оползотворят употребяваните пластмасови бутилки. „ Заринати сме от пластмаси “ - споделя професорът. Всъщност става дума за компактираща машина с размерите и външния тип на резервоар за боклуци, потенциалът на машината разрешава да бъде понижен размера на всевъзможен тип PET опаковки до 7 пъти, което от своя страна способства за забележителното съкращаване на разноските за превоз и понижава въглеродния отпечатък на фирмите избрали това изобретение.

„ Това е образец за кръгова стопанска система “, споделя Юлиан Димов, бизнесмен, притежател и шеф на Авто Инженеринг Холдинг Груп.

 Юлиан Димов, шеф на Авто Инженеринг Холдинг Груп.

Сътрудничеството сред лабораторията на Техническия университет и Авто Инженеринг Холдинг Груп стартира по отношение на една социална поръчка за разработване на „ мачти “ за антените на мобилен оператор. „ Ние взехме решение, че с цел да осъществим качествено задачата, би трябвало да стъпим върху научния капацитет на лабораторията, както и на хора със сериозен професионален опит в основаването на артикули “, добавя Димов. Мобилният оператор незабавно хареса това, че се явихме с предложение с цялостна планова документи, и цялостен набор от механични и физико-механични изпитвания на продукта, и ни разпореди осъществяването “.

Това, че огромна част от българската промишленост работи като подизпълнител с ниски маржове е проблем, изключително в моменти като този, когато цените на сила и материали се повишават с пъти, а множеството са с контракти, които не плануват индексация, и това им смъква облагите още повече.

Синергията сред лабораторията на ТУ и Авто инженеринг Холдинг Груп сработва добре - сега холдингът създава със своите индустриални мощности детайли от план за хидроенергийна централа, който лабораторията извършва за огромен клиент от Хонконг.

„ Авто Инженеринг “ са скъп сътрудник, тъй като са самодейни, и имат доста хрумвания за бизнеса – там където ние нямаме особена експертиза. От друга страна – от време на време ние сме техни възложители, и това е потребно в двете посоки съдействие “, изяснява проф. Тодоров.

Най-новия план, по който лабораторията и Авто Инженеринг Холдинг Груп работят дружно, е за чаши и принадлежности за еднократна приложимост, които да са биоразградими, и да не основават проблем за околната среда.

„ Това са доста значими планове за нас. Компанията ни съществува от 18 години и сме основали име в региона на производството и доставка на профилирано съоръжение. В последните две години взехме решение Авто Инженеринг Холдинг Груп да става все по-зелена, и да работим преди всичко по планове, които да са свързани с възобновими източници на сила и с възстановяване на средата, в която всички живеем и работим “, приключва Юлиан Димов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР