Българската и македонската делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и

...
Българската и македонската делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и
Коментари Харесай

Борисов и Заев заедно пред гроба на св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим

Българската и македонската делегации, водени от министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев, дойдоха в базиликата „ Сан Клементе ", където е гробът на св. Константин Кирил Философ, съобщи специфичният делегат на БГНЕС в Рим Светлин Стоянов.

За първи път представители на България и Република Македония почитат взаимно паметта и делото на светите братя Кирил и Методий.

Пръв постави венец на гроба на св. Кирил македонският министър председател Заев, а след него и българският Борисов.

„ Да честваме дружно, вместо да се караме ", с тези думи се обърна министър председателят Борисов към македонския си сътрудник Заев при идването в базиликата.

Със взаимното честване на паметта на братята Кирил и Методий България и Македония удостоверяват откровеното си другарство, съобщи министър председателят на Република Македония Зоран Заев.

По думите на Заев делото на светите братя Кирил и Методий е образец. Светите братя Кирил и Методий са едни от най-големите дипломати в историята, сподели и министър председателят Борисов.

България и Македония показахме, че вместо празници като 24 май да са разкол, е по-добре да си ги честваме дружно. Не бива да се натъжаваме в подобен ден по един или различен мотив. Всички би трябвало да се радваме и ние го вършим, сподели още Бойко Борисов.

Честването на гроба на св. Кирил и на плочата от папа Адриан Втори в чест на светите братя Кирил и Методий, което направихме дружно с българската делегация, предводена от премиера на България, ни подсети за тяхната духовна и просветителска услуга на всички славянски нации, уточни министър председателят Зоран Заев.

Бойко Борисов и Зоран Заев сервираха венци и пред паметника на светите братя.

Върнахме се в дипломацията епохи обратно. Заедно бяхме при плочите, където са били осветени нашите букви, на които пишем и в този момент. До ден сегашен всички ние пишем на тези букви, сподели още Борисов.

Веднага по-късно Борисов и водената от него делегация сервира цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим.

Премиерът Бойко Борисов е на посещаване в Рим, където на следващия ден ще бъде на визита при главата на Римокатолическата черква по случай 24 май – Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност. В състава на формалната делегация са включени представители на вероизповеданията в България, на академичната общественост и дейци на културата.

„ Сан Клементе “ е християнска базилика в Рим, където на 14 февруари 869 година е заровен Св. Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира гробът на Св. Константин-Кирил Философ. Той е обграден от мемориални декорации, подарени от разнообразни славянски нации. През 1929 година е сложена мозайка с портрета на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна черква. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР