Българската хранително-вкусова промишленост не произвежда храни второ качество. Това каза

...
Българската хранително-вкусова промишленост не произвежда храни второ качество. Това каза
Коментари Харесай

Kомпании за храни и напитки се обединиха в ново сдружение

Българската хранително-вкусова индустрия не създава храни второ качество. Това сподели Яна Иванова, изпълнителен шеф на новоучреденото Сдружение „ Храни и питиета България “, пред БГНЕС.

„ А в случай че има някаква разлика в храните, тя е за производителите ни да могат да отговорят на усетите на нациите. Някъде обичат по-солено по тази причина влагат повече сол, другаде обичат по-безсолно и по тази причина поставят по-малко сол. Това обаче не значи, че стоките, които са за нашия и непознат пазар са с друго качество, тъй като би коствало прекомерно скъпо на един производител да прави храни с разнообразни качества “, съобщи Иванова.

Тя сподели още, ч е задачата на новосформираното съдружие е да сплоти сектора и да се бори за решаването на проблемите в бранша и увери, че няма да премълчават неуместните въпроси пред тези, от които зависи решаването им.

„ Към момента съществуват голям брой асоциации в сектора, само че те са секторни, които се грижат за ползите на фирмите в съответен бранш – мляко, месо. Те имат доста характерни и тесни браншови ползи. Липсва такава асоциация, посредством която да се чуе обединеният глас на бизнес в хранителната промишленост. Безспорно има доста тематики, които касаят всички нас, а освен избрана част от бизнеса. Когато сме обединени ще може да излизаме с единна позиция и да отстояваме настояванията на целия бизнес, а не на избран брой компании. Така политиците ще се вслушват в нас и ще взимат решения в интерес на сектора и потребителите “, сподели изпълнителният шеф на сдружението „ Храни и питиета България “.

Яна Иванова добави, че задачата на организацията е да работи за основаването на по-благоприятна среда за развиване на хранителната промишленост в България, както и за усилване на саморегулацията в бранша и посочи, че към този момент към организацията им са се включили 11 от най-големите компании в региона на хранително-вкусовата индустрия у нас , измежду които „ Девин “, „ Нестле “, „ Монделийз България “, Данон Сердика “, „ Кока Кола България “, „ Кока Кола Ботълинг Къмпани България “, Престиж-96 “, „ Интерснак България “, „ Марс Инкорпорейтед “ и други

Иванова акцентира, че преди няколко дни сдружението е станало и член на Европейската организация FoodDrinkEurope . Това беше една от аргументите на учредяването да участва и генералният шеф на съдружие „ Храни и питиета Европа “ Мела Фреуен, която засегна част от проблемите на европейския пазар.

„ Един от тях е фрагментирането на пазара в Европа. В Италия и Франция да вземем за пример има закон за етикета, от който би трябвало да излиза наяве какъв е произходът на месото или млякото. Това нарушава разпоредбите и свободата на единния пазар. В други страни пък постановат налози върху избрани артикули “, сподели Фреуен.

Тя изрази съжалението си и във връзка с водената от Доналд Тръмп политика и сподели, че въведеното ембарго за импорт на непознати артикули не е съумял да убие европейския пазар, а го е принудило да търси нови места, посредством, на които е оживял. Фреуен засегна и тематиката с пластмасите и дружно с българските си сътрудници се сплотиха към тезата, че би трябвало да се работи в посока пластмасата да не е за еднократна приложимост, а да се рециклира и в България.

От българската организация споделиха, че през септември ще стартират работа по Законопроекта за храните и етикетирането, който от предходната година стои на трупчета. От там прибавиха още, че на този стадий сдружението се финансира единствено от членски импорт като за в бъдеще имат желание да работят и по планове.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР