Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се противопоставя на

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се противопоставя на
Коментари Харесай

Премиерът да отстрани съветника си по туризъм

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изрично се опълчва на думите на съветника на министър-председателя Кирил Петков – Любомир Попйорданов, че родният морски туризъм е ленив и е привикнал да разчита на само на огромните туроператори да му изпълнят хотелите. Според нас това изказване с изключение на, че не дава отговор на истината е извънредно преднамерено и демонстрира непознаването на Попйорданов на спецификата на летния ни туризъм. Припомняме, че летните и зимните ни курорти, точно „ огромният туризъм “, както го назовава Попйорданов, способстват да над 70 на 100 от приходите от туристическия бранш или за 70 на 100 от 13% от Брутният вътрешен продукт на страната. За нас е неразбираемо по какъв начин консултант на премиера може да си разреши да се изрича по този начин за бизнеса, който му заплаща посредством налозите и заплатата като държавен чиновник, безапелационни са от БХРА.

Нямаме доверие, че сериозните проблеми, които има пред ваканционния туризъм ще се решат решат с такива съветници, безапелационни са членовете на национално показаната организация с 36 районни структури в страната. За каква визия и въображение приказва Попйорданов, откакто страната неглижира напълно туризма и не се прави нищо значително за решение на съществени проблеми като статута на националните курорти и изискванията, при които се концесиониране плажовете, питат членовете на БХРА. Говорим за национални курорти, а в тях няма обикновени правила, всеки си прави каквото желае. Откакто ръководещите се настаниха на жълтите павета вместо да пристигна смяната, още веднъж сме очевидци на цялостна индиферентност и безучастие. Никога не идва редът за срещите в туризма и страната продължава да е непряк наблюдаващ. Изминаха 4 -5 месеца от новото ръководство и е ясно, че следващата смяна в туризма се отсрочва и тя няма да се случи и при този кабинет.

За три месеца толкоз пазят министър-председателя, че два пъти изясняваме на служителите в Министерски съвет за какво желаеме среща с премиера. Както и не можахме да създадем даже една професионална среща с министъра на стопанската система, тъй като за нашите проблеми в никакъв случай не идва ред и началникът на кабинета й не те е вкарал в графика. За всяко нещо, което желаеме да се промени се постанова да изслушваме какъв брой тромава била съдружната формула за взимане на решения и не се знаело по кое време ще се задейства, защото постоянно има по-важни неща от туризма. Което демонстрира, че туризмът и в това държавно управление е неглижиран. Нищо че преди изборите ни уверяваха в противоположното. Добре че има Комисия по туризъм в Народно събрание, в която понякога се дискутират съществени неща в туризма, само че единствено се приказват. До решения не се стига.

Ако има достолепие Попйорданов би трябвало самичък да се отдръпна от заеманата служба. Явно на него като консултант на премиера по туризма не му е ясно, че макар страната има туризъм в България и той се крепи на хотелиерите, които заплащат цялата сметка, поемат всички увеличени разноски и оферират съответните понижения на ръба на опциите си, с цел да са конкурентноспособни на интернационалните пазари. Докато в съперниците ни дестинации това го прави страната. И в случай че хотелиерите във ваканционните курорти мързелуват, откакто заплащат цялата сметка в бранша за неустойчивостта на страната и на стопанската система ни, здраве му кажи, акцентира ръководителят на БХРА Георги Щерев.

Туристическият бизнес, както и хотелиерите по морето и освен, оцеляват, макар че страната нехае поради тях и разрешава наемът на един комплект чадъри и шезлонги за сезона, който се заплаща от хотелиерите при преотдаването му от страна на концесионерите на държавните плажове, да коства 1500 лв. за сезон. А паркомясто – 1000 лв.. Хотелиерите два пъти заплащат данък– единият път на общината, която няма по какъв начин да влага в частна благосъстоятелност и прави хотелиерите в националните курорти неравнопоставени с градските, и повторно – към инфраструктурните сдружения по приватизационни контракти, чиито учредения са отпаднали. В курортите не се съблюдават комерсиалните и транспортни схеми, паякът побърква гостите, които сме докарали с доста труд, само че значимото е верният човек да печели… А полицията не вижда и не чува… Въпреки всичкото това безхаберие се опитваме „ да мързелуваме “ и вършим артикул, който е близо 13 на 100 от Брутният вътрешен продукт, акцентира Щерев.

Не можеш да наречеш представителите на морския туризъм мързеливи, при изискване, че към този момент над две години те оцеляват в две поредни съществени рецесии, освен това без поддръжката на страната, която не ни затвори, само че ограничи съществено активността ни, единствено и единствено да не ни заплаща обезщетение. Държавата изплащаше обезщетения за провалените почивки отвън България, само че не и за анулираните резервации в страната, акцентира още ръководителят на БХРА Георги Щерев. В момента за следващ път сме изправени до стената – цените на енергоносителите и разноските за бизнеса порастват, липсва работна ръка, не се изплащат всички пари за настанените в хотелите украински бежанци, има закъснение на записванията от съществени пазари, редица нерешени от години въпроси като цените на чадърите и шезлонгите, неналичието на реклама. Конкурентните ни дестинации като Гърция и Турция са подкрепени с редица ограничения от страните си, което им разрешава да оферират и преференциални условия. И тъкмо в подобен миг, в който хотелиерите по морето се борят за следващ път да оцелеят и за всеки екскурзиант, консултант на туристическия министър си разрешава да ги назова „ мързеливи “. Това е безусловно неприемливо, безапелационен бе Щерев.

Любомир Попйорданов несъмнено има потенциал да поучава по какъв начин да се усвояват средства за различен туризъм по разнообразни стратегии, само че несъмнено няма никаква визия от гръбнака на родния туризъм – ваканционния, който способства за 70 на 100 от приходите в бранша.А като знае какво да приказва за неща, които не схваща, по-добре е човек да се научи да мълчи, както гласи националната сентенция. Не отхвърляме никога смисъла на другите типове туризъм с изключение на морския. Господ ни е дал голямо многообразие и благоприятни условия за развиване на разнообразни типове туризъм. Всеки от тях има своето място и оказва помощ да се развиват и останалите. Но сме безапелационни, че е безумно да се дефинира като проблем партньорството сред хотелиери и туроператори, каквато има и във всички водещи интернационалните дестинации. Самият Попйорданов работи като туроператор от десетилетия и би трябвало да знае какъв брой значимо е партньорството с местата за настаняване, без значение дали са къщи за посетители или висококатегорийни хотели. Не е обикновено тъкмо съветникът на премиера по туризма да се пробва да вкарва чеп в връзките хотелиери-туроператори. Още повече, че българските хотелиери не изостават от международните трендове и от ден на ден работят за цифровизация на продукта си, акцентира Щерев.

Крайно време е Министерски съвет да се окомплектова с положителни съветници, тъй като от тях чакаме хрумвания за решение на проблемите ни. Не може Любомир Попйорданов, който има експертиза само по отношение на различни туризъм и брои костенурки, да се произнася за туризма по морето. Той да си гледа мравките и горския туризъм. безапелационен е зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.. Човек, който не е спал даже в един хотел за лична сметка не може да се произнася по този метод и да ни назовава мързеливи. Съветвам министър председателят да си избира по-добре съветниците. Има задоволително браншовици, които работят и схващат детайлите в работата ни, акцентира Налбантов.

Изказването на Попйорданов е извънредно некадърно, тъй като хотелиерите от години не разчитат само на туроператорите, а продават и посредством всички благоприятни условия за развиване на онлайн резервациите и груповото извършване на покупки. Категорични сме несъгласни с изказванието на този човек, който твърди, че работи за богатството на сектора. Хората са вложили милиони. Те са и първите, които реагираха на апела на премиера Кирил Петков за настаняване на хиляди бежанци. Ако първоначално не се бяха намесили съветниците като Попйорданов, нещата щяха да вървят доста по-гладко. Преди дни започнаха заплащанията за престоя им и се оказва, че част от сътрудниците са получили едвам 40 на 100 от дължимите им суми, освен това без никакви пояснения. Те няма по какъв начин да поемат тези разноски сами. Попйорданов да посъветва премиера по какъв начин да реши този проблем, вместо да се е изрича некадърно. И насочвам зов към идващото държавно управление – да престанат да назначават калинки, акцентира Налбантов.

Няма по-комплексен бизнес от туризма. И в случай че по-рано сме разчитали само на проведени туристи, това са усещания от преди 15 години, акцентира членът на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Атанас Карагеоргиев. Явно господин Попйорданов живее в друго измерение. И по тази причина страната ни е на този хал, тъй като съветниците в туризма с ни такива. Той очевидно няма никаква визия от морския ни туризъм, безапелационен бе Карагеоргиев.

През 2019 година да вземем за пример с моите два хотела работихме с 84 туроператора. Хотелиерите използваме и опциите, които ни дава дигитализацията – продаваме през уеб страниците си, през онлайн медиатори и по този начин нататък. Явно е, че не стоим да мързелуваме и да пристигна някой да ни изпълни хотелите, акцентира Карагеоргиев.

Липсата на държавна политика ни накара да бъдем доста по-изобретателни, безапелационен бе той. Защото през последните години думата „ туризъм “ е мръсна, а секторът се приема от ръководещите като златна кокошка, която само би трябвало да снася златни яйца, само че никой не мисли по какъв начин да я нахрани. Има хиляди нерешени проблеми – от рекламата до комисионерството в концесиите.

Искам да припомня на господин Попйорданов, че с цел да направи един хотел човек би трябвало да има сложни знания – по строителство, да е проучил пазара, да знае какво поръчва на проектанта, да избере уместно обзавеждане. И всичко това изисква не мързел, а доста сила, с цел да направиш един хотел сполучлив. Да не приказваме в актуалните условия – при тези цени на електрическата енергия, газа и водата, какви комплицирани маневри би трябвало да вършим и какъв брой мъчно се оцелява. Така че господин Попйорданов има персонални поздрави от мен за изявлението си. Редно е да се извини за думите си, тъй като мнението му е нездравословно и също така антидържавно, съобщи Карагеоргиев. С такова отношение към туризма няма по какъв начин да чакаме българите да почиват в родните курорти, а все ще висят по КПП-тата и ще чакат да вървят в Турция и Гърция, добави той. А министър председателят би трябвало да намерения какво тъкмо го поучава Попйорданов, откакто за 5 месеца не откри време да направи задоволително срещи с представителите на един от най-засегнатите стопански браншове, нито да вникне в проблемите им.

От БХРА са безапелационни, че изявлението на съветника на туризма – Любомир Попйорданов демонстрира по очевиден метод, че той работи против туристическата промишленост и в този случай е безусловно недопустимо да остане на поста си, на който е необходим човек, който желае да помогне за развиването на бранша и за оцеляването му в продължаващите над 2 години поредност от рецесии. БХРА чака министър председателят Кирил Петков да освободи съветника си от поста поради неразбирането му на спецификата на туристическия бранш и преднамерено отношение.  В противоположен случай, с такива съветници, смяната в туризма ще продължи да се отсрочва.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР