Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излиза от Българското конгресно

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излиза от Българското конгресно
Коментари Харесай

БХРА: Туризмът не трябва да е част от политически цели

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излиза от Българското конгресно бюро (БКБ).

Това оповестяват от Асоциацията в своя позиция до медиите.

Причината е, че организацията се причисли към нова Конфедерация на българския туризъм единствено уведомявайки членовете си да своето решение. БХРА обаче не е съгласна да взе участие в сходно обединяване, което не е на база кардинални позиции, а въз основа на неразбираемо декларирани ползи с политически нюанси. Те прецизират, че зад позицията им да се отдръпват от БКБ стоят единомислещо гласовете на всички в Управителния съвет на БХРА, която е създател и член на УС на Българското конгресно бюро.

Ние постоянно сме подготвени да участваме в действително обединяване на сектора, което дейно пази ползите на бранша като цяло, а не на обособени играчи. Ние не желаеме да бъдем използвани за подмолни игри и политически цели и да ни включват служебно в платформа, която събира на една маса само дребна част от бранша, пишат в позицията си хотелиерите и ресторантьорите.

Още през октомври 2017 г по самодейност на БХРА бе подписан меморандум за обединяване на бизнеса. В него взеха присъединяване техните сътрудници от Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА), Българската асоциация на туристическите организации (БАТА), Българският съюз по балнеология и спа (БУБСПА), Асоциация на екскурзоводите в България (АЕБ), Асоциация на профилираните специалисти в туристеческата промишленост (АСЕТИ).

По думите им нито една от тези организации, които съставляват голяма част от туристическия бизнес и цели негови браншове не е поканена да се включи в новата Конфедерация. По този метод отвън новата Конфедерацията действително оставали всички организации на туропреатори и туристически сътрудници, в това число и най-новата Обединени за бъдеще на туризма (ОБТ), най-голямата и най-старата организация на хотелиери и ресторантьори БХРА, която е единствен пълновръстен член у нас на ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, заведения за хранене, заведения и кафенета), БАХА (Балканският алианс на хотелиери и ресторантьори) и на ИХРА (Световната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите), съслованата организация на екскурзоводите, спа експертите от БУБСПА, които са член на европейската спа организация ЕСПА.

БХРА е срещу автоматизираното и потайно включване като патерица на БКБ в нова платформа. Това е неприемливо за национално показана организация с 30-години история, 36 районни структури и над 3000 членове в цялата страна, без да сме осведомени с концепциите, които тя ще пази, задачата на основаване, разпоредбите на работа и ролята на БКБ в нея. Още повече, че при самото основаване се заявява политическа обязаност, поради че в формалния документ до нас се приказва за " значими поръчки, преди старта на предизборни акции и нови мандати ", пишат от Асоциацията.

Те са изрично отхвърлят да са част от платформа, която не е ясно чии ползи ще пази и по тази причина приключва участието си в БКБ , защото политиката му към този момент няма да кореспондира с политиките на БХРА.

БХРА ще продължи да пази ползите на своите членове и да оказва помощ за разработване на политиките в туризма, само че без да взе участие в политически игри. Ние ще продължим да задаваме работещи стопански решения, а не да се опитваме да вършим политика на гърба на бранш , който способства за над 10 на 100 от стопанската система на страната, допълват още хотелиерите и ресторантьорите в позицията си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР