Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) иска спешна среща под

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) иска спешна среща под
Коментари Харесай

БХРА: Нужна е спешна среща с финансовите институции за разсрочване на кредити и нови заеми

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) желае незабавна среща под егидата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с финансовите институции, имащи отношение към кредитирането на туристическия отрасъл. Това е един от най-сериозните проблеми при започване на летния сезон пред бъдещето на сектора, демонстрират многочислените сигнали на наши членове, изясни ръководителят на БХРА Георги Щерев в писмо до Николова.

В момента банките в България, макар рекомендациите на Европейската централна банка, не отпускат нови заеми за туристическия бранш, а старите заеми са разсрочени за период от най-много 1 година, която изтича напролет за множеството хотелиери. Според анализите на международни специалисти обаче рецесията в туризма ще продължи най-малко 4-5 години, като възобновяване на бранша ще стартира чак през 2023 година, се споделя в писмото. От БХРА акцентират, че огромна част от хотелската база е издигната и реконструирана с заеми. Заради епидемията банковите заеми са разсрочени за интервал от 6 месеца до 1 година, като при втората вълна от края на есента се одобри мораториум да е до 31 март 2021 година

„ Това е извънредно незадоволително, имайки поради обстоятелството, че през миналата година не е имало никакъв туристически бизнес и на процедура хотелиерите нямат доходи, от които да погасяват отговорностите, които би трябвало да се обслужват от май 2021 година “, изясняват от организацията. Затова и те оферират банките да предоговорят заемите, като се обезпечат 5-годишни гратисни интервали, време през което се надяваме да се съживи туризмът и да се стабилизират компаниите. През този гратисен интервал би било добре заемите да се обслужват съгласно опциите на всяка една от фирмите-кредитополучатели.

Другото предизвикването,през което е изправен бизнесът е неналичието на оборотни средства за подготовка на сезона заради липса на ранни записвания и заплащания по тях. Затова и от БХРА желаят финансовите институции да им дават заеми за оборотни средства в размер до 500 000 евро, с цел да може да се приготви сезона и да се поемат разноските първите 2-3 месеца, защото заплащанията от туроператорите по предоставените услуги са всеобщо договаряни със период до 2 месеца след даване на услугата.

От БХРА напомнят още, че за банките туристическият бранш е рисков и не кредитират личния състав, работещ в туризма, като не му се дават каквито и да са потребителски заеми, заради което той се пренасочва към други стопански браншове. „ Имайки поради горенаписаното, чакаме в най-скоро време да насрочите среща, на която да обсъдим този толкоз сериозен въпрос “,завършва писмото до вицепремиера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР