Българската Генерична Фармацевтична Асоциация отправи призив днес към правителството да

...
Българската Генерична Фармацевтична Асоциация отправи призив днес към правителството да
Коментари Харесай

БГ ФармА: България е на път да пропусне поредна благоприятна възможност в помощ на пациентите и икономиката

Българската Генерична Фармацевтична Асоциация насочи апел през днешния ден към държавното управление да поддържа предложенията на ЕК за даване на по-достъпни лекарствени артикули, спестявания в националните бюджети за опазване на здравето и основаване на до 25 000 нови работни места.

Призивът се основава на без значение изследване, което открива, че препоръчаните промени в регламентите на Европейски Съюз в региона на лекарствената политика ще доведат до доста икономисване на средства в националните бюджети за опазване на здравето и ще основат нови висококвалифицирани работни места.

В публикувано да медиите мнение БГФармА показва паниката си, че пациентите и българската стопанска система рискуват да изгубят тези евентуални благоприятни условия, в случай че държавното управление не поддържа промените.

Съгласно настоящите правила, когато една фармацевтична компания сътвори нов лекарствен артикул, нейната молекула нормално е предпазена както от двадесетгодишен патент, по този начин и от „ Сертификат за спомагателна отбрана “/СДЗ/, който й разрешава да продължи своето пазарно безконкурентно доминиране до още пет години. В резултат на това, производителите на генерични лекарствени артикули в Европейски Съюз би трябвало да отсрочат предлагането на по-достъпни, на процедура идентични версии на въпросните истински лекарствени артикули, до момента в който не изтече СДЗ, макар че лекарственият артикул към този момент е с изминал главен патент.

Сега Европейската комисия, като част от своята настояща тактика за повишение на конкурентоспособността на Европейски Съюз на международните пазари, предлага „ освобождение на производството от СДЗ “, което би разрешило генеричните производители да създават лекарствени артикули за експорт в територии, където не се ползва СДЗ през петгодишния интервал. По този метод, по-достъпни медикаменти ще бъдат доставяни на пазарите доста по-рано. От друга страна това решение ще даде на генеричните производители благоприятни условия за основаване на нови работни места в този развой.

Според оценка на БГФармА, освобождението на производството от СДЗ ще усили растежа на българския фармацевтичен бранш и ще сътвори нови работни места в България. Това би довело и до увеличение на достъпа до медикаменти и до по-ранен достъп до лекуване за болшинството от българските пациенти, което ще се отрази в спестявания за бюджета на публичните фондове както и понижено доплащане от страна на жителите.

Българските и европейските производители на генерични лекарствени артикули приканват отпадането на СДЗ да се ползва към всички медикаменти под патент - съществуващи и бъдещи - изключително за случаите с няколко необятно употребявани само че скъпи лекарствени артикули, чиято отбрана изтича в границите на идващите две години.

БГФармА приканва българското държавно управление за решителна поддръжка на препоръчаните промени, касаещи включването на „ ден-1 стартиране на пазара “*. Така генеричните производители ще имат опция да разработят производството на лекарствения артикул, да го складират с подготвеност и опция да го предложат на пазара от Ден-1 на отпадането на патента. Това би разрешило на пациентите от Европейски Съюз да получат незабавна опция за лекуване с  по-достъпни генерични лекарствени артикули незабавно след приключването на СДЗ, се показва в мнението на организацията.

„ Освобождаването на производството от СДЗ е извънредно позитивно предложение за България. То ще обезпечи на Българските пациенти по-достъпни медикаменти. По този метод ще бъдат спестени средства както за пациентите, по този начин и за националния здравен фонд и за цялото  българско опазване на здравето. Това ще докара до икономии както за пациентите, по този начин и за националния бюджет за опазването на здравето. ", разяснява Николай Хаджидончев, ръководител на УС на БГФармА

" Ако предлагането бъде признато, то ще подсигурява правата на интелектуална благосъстоятелност на новаторските фармацевтични компании, като по едно и също време с това ще отвори интернационалните пазари за производителите на генерични лекарствени артикули. В България само генеричната индустрия има индустриални мощности и виждаме извънреден късмет и капацитет за основаване на нови работни места във фармацевтичния бранш у нас.

Вярваме, че българското държавно управление може и ще направи нужното, с цел да се поддържат препоръчаните промени, посредством българските евродепутати ангажирани в полемиките в съответните комисии на Европейския парламент. Липсата на държавна поддръжка за тези промени може да докара до пропускането на изключителна опция за растеж на стопанската система на България. Европейският законодателен прозорец е къс, по тази причина призоваваме държавното управление да поддържа оптимално бързо тези оферти. Призоваваме държавното управление и членовете на Европейския парламент да подсигуряват, че България и всички фармацевтични компании в Европейски Съюз се третират равнопоставено измежду нашите интернационалните сътрудници, като поддържат мярката за „ ден-1 стартиране на пазара “. “

„ Времето тече. Само в границите на идващите две години ще изтече отбраната на доста лекарствени артикули по СДЗ. Колкото по-скоро можем да произвеждаме, толкоз по-рано българските пациенти ще имат достъп до модерни лекарствени артикули на налични цени “, споделя Николай Хаджидончев.

Пълното и дейно освобождение на генеричното фармацевтично произвеждане от СДЗ ще сътвори големи благоприятни условия за Европа. Това се акцентира в изследването Charles Rivers Associates - единственото без значение изследване по този въпрос, поръчано и оповестено от Европейската комисия. Според направените заключения, освобождение на генеричното фармацевтично произвеждане от СДЗ ще докара до спомагателни чисти продажби за фармацевтичната промишленост на Европейски Съюз от 7.3 до 9.5 милиарда евро до 2025 г.; ще сътвори сред 20 000 -25 000 спомагателни директни работни места в Европа до 2025 г.; ще улесни по-бързо нахлуване на генерични и биологични конкурентни лекарствени артикули в Европейски Съюз след приключване на СДЗ- ще усъвършенства достъпа на пациентите до модерни лекарства на налични цени. Освен това ще спести разноски за лекарства от 1,6 милиарда евро до 3,1 милиарда евро; ще улесни спомагателни продажби на дейни съставки (API) в Европейски Съюз от 211,8 до 254,3 милиона евро до 2030 г и ще сътвори спомагателни 2000 работни места в Европейски Съюз свързани с API до 2030 година

*„ Ден 1 за стартиране на пазара “: Този термин се отнася до съществуването на пазара на генерични и/или биоподобни лекарствени артикули директно след приключването на СДЗ. Понастоящем европейските генерични и биоподобни промишлености не могат да бъдат на пазара на първия ден след приключването на СДЗ, защото те могат да стартират да създават едвам на първия ден след приключването на СДЗ. Реално лекарството може да бъде на европейския пазар след 2-5 година Това принуждава генеричните и биоподобните компании да реалокират производството си отвън Европейски Съюз, с цел да бъдат на пазара на първия ден и да избегнат загубата на конкурентоспособност по отношение на задграничните производители.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР