Българската фондова борса отново е объркала изчисленията за определяне състава

...
Българската фондова борса отново е объркала изчисленията за определяне състава
Коментари Харесай

Фондовата борса пак обърка индекса "Софикс"

Българската фондова борса още веднъж е объркала изчисленията за установяване състава на водещия си показател - " Софикс ". Това е втори случай след този през март, след който бяха въведени нови правила за пресмятане, а Комисията за финансов контрол направи инспекция по случая.

В четвъртък борсата разгласи, че от показателя излизат четири компании и на тяхно място влизат други четири сдружения, а в петък по обед разгласи, че е позволена неточност. Заради нея торовият колос " Неохим " остава в показателя, а не отпада, както бе оповестено по-рано.

Проблемът е, че два часа преди отстраняването на грешката с акции на сдружението е подписана огромна договорка за над 600 хиляди лева, при която продавачът може да се окаже съществено ощетен, оповестява в днешния си брой " Капитал daily ". По информация на изданието това е фондът ETF, в който влагат най-много пенсионни компании.

От борсата оповестиха, че ще прегледат искания за възможни вреди.

Първоначалната информация на БФБ в четвъртък бе, че измененията в SOFIX са четири: влизат софтуерната компания " Сирма груп холдинг ", " Доверие единен холдинг ", " Индустриален холдинг България " и строителната " Трейс груп холд ", а излизат шуменският " Алкомет ", " Неохим ", " Холдинг Варна " и " Индустриален капитал холдинг ". По проект измененията влизат в действие от 18 септември.

Ден след новината за измененията в SOFIX БФБ разгласява коригираща информация, съгласно която измененията са три, а не четири. " Неохим " остава в показателя, а " Трейс " не попада в селекцията на 15-те най-големи и ликвидни сдружения. Едновременно с признаването на грешката БФБ спря търговията с " Неохим " и " Трейс ".

Според борсов анализатор повода за следващата неточност на фондовата борса е, че при едното класиране на фирмите по медиана на седмичния оборот за начална дата на интервала е взета седмицата от 6 март, а при другото е считано от седмицата с 1 и 2 март. Тъй като логаритъмът засича медианна стойност на седмица, въздействието на седмица единствено с две търговски сесии изкривява данните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР