Българската фондова борса може да се похвали само с един

...
Българската фондова борса може да се похвали само с един
Коментари Харесай

Пазарът обезцени Сирма Груп Холдинг с над 10%

Българската фондова борса може да се похвали единствено с един ден действителна търговия през последната седмица - в четвъртък. През останалите дни търговията беше толкоз вяла, че вложителите имаха мотив да се замислят дали това е народен пазар за акции, или местен пазар за зеленчуци в някое селце. И въпреки всичко въпреки и без изключително дейна активност, седмицата докара до обилни промени в цените на доста компании, за жалост, още веднъж в негативна посока.

Най-големият губещ за поредна седмица се оказа софтуерната Сирма Груп Холдинг АД, като пазарът съумя да изтрие над 10% от оценката на компанията единствено за седмица. Монбат АД са над 6.5% надолу, а Адванс Терафонд АДСИЦ - съвсем 3%. Монбат АД си купи ресторант в Русе за над 5 милиона лв. от Приста Ойл ЕАД, откакто Приста Ойл ЕАД е придобила същия актив малко по-рано на два пъти по-ниска цена.

За жал, това е следващият случай, в който миноритарните акционери са ощетени и доверието им в борсата понижава. Софарма АД също се включи с изказване от Съвета на шефовете, в което най-същественото е, че облагата за второто тримесечие на 2018 година няма да се разпределя.

Индексите по света също са на алена територия, само че без особена волатилност. Петролът, наподобява, няма спирка и продължава да нараства, изключително след напрежението в Либия. Фокусът в този момент се реалокира върху докладите за първото тримесечие на 2019 година, които чакам да донесат освен по-активна търговия, а и по-ясни знаци за евентуалния напредък на бизнеса.

Вградка

Тръмп размаха пръст на Европа

Съединени американски щати и Китай все по-сигурно вървят към разрешаване на комерсиалния спор. Американският президент Доналд Тръмп обаче заплаши Европа, че ще вкара мита върху артикули на стойност 11 милиарда $. Поводът този път е раздразнението на US президента от помощите, които Старата дама оказва на производителя на самолети Airbus. Подобни ограничения не се гледат с положително око, тъй като нарушават конкуренцията и подкрепят френския производител да продава на по-добри цени от най-големия си съперник Boeing. В листата със артикули, нарочени от Тръмп, обаче не са единствено самолети, само че и млечни артикули и виновност.

Авторът е лицензиран брокер на скъпи бумаги. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и клиенти на медиатора е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР