Българската фондова борса (БФБ) и групата на Атинската фондова борса

...
Българската фондова борса (БФБ) и групата на Атинската фондова борса
Коментари Харесай

БФБ и Aтинската борса със споразумение за развитие на български деривати

Българската фондова борса (БФБ) и групата на Атинската фондова борса (ATHEX Group) подписаха рамково съглашение за допускане до търговия, клиринг и сетълмент на български деривати. Обхватът на съглашението включва въвеждането на фючърси върху определени акции, търгувани на БФБ, и фючърси върху главния показател на Борсата - SOFIX.

Плановете са продуктите да се търгуват на пазара на деривати на Атинската фондова борса, а клирингът да бъде възложен от ATHEXClear в сходство с условията на EMIR и законодателството на Европейски Съюз. Еврото ще бъде валутата както за търговия, по този начин и за клиринг на инструментите.

„ Дериватите са изчезналото звено в капиталовата верига на българския финансов пазар. Инвеститорите могат да ги употребяват, с цел да хеджират риска на портфейла или да спекулират върху придвижването на пазара с евентуално високи равнища на рентабилност. Те са отличен финансов инструмент както за самостоятелни, по този начин и за институционални вложители. Работим интензивно с ATHEX Group за стартирането на българските деривати, както е планувано за второто тримесечие на годината. ”, казаМаню Моравенов, основен изпълнителен шеф на БФБ.

„ Радваме се да приветстваме новите български артикули на пазара на деривати на ΑTHEX и считаме, че това е първата стъпка от по-нататъшното съдействие с БФБ в изгода както на пазарите, по този начин и на участниците “, разяснява Сократес Лазаридис, основен изпълнителен шеф на ATHEX Group.

През идващите месеци екипи от двете тържища ще внедрят комплицирания план с разнообразни етапи свързани с дизайна на артикули и бизнес модела, промоционални и маркетинг действия, внедряване на инфраструктура, образования и проби.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР