Българската фирма Сиела Норма ще доставя 3000 машини за гласуване

...
Българската фирма Сиела Норма ще доставя 3000 машини за гласуване
Коментари Харесай

Българска фирма доставя 3000 машини за европейските избори

Българската компания " Сиела Норма " ще доставя 3000 машини за гласоподаване за европейските избори на 26 май. Това реши Централната изборна комисия (ЦИК), съобщи " 24 часа ".
В оповестената социална поръчка се явиха трима претенденти - " Сиела Норма ", " Лекс БГ " и " Български машини за гласоподаване ", само че другите двама претенденти са били отстранени. Причините са, че единият е предложил доста по-висока цена от оптималната планирана стойност, а предлагането на другия не дава отговор на условията, заложени в документите ", посочи представителят на ЦИК Александър Андреев.
Наемът, логистиката и образованието за 3000 машини ще коства 7.5 млн. лева Това бе оптималната планирана цена на публичната поръчка. Същата е и сумата посочена в офертата на " Сиела Норма ".
Трима от членовете на ЦИК обаче гласоподаваха " срещу ", само че негативният си избор изясни единствено зам.-председателката Кристина Стефанова. " Трябваше да купим, а не да наемем машините, тъй като ни чакат още едни избори тази година. Анализът, който беше изработен сподели, че наемната цена дава отговор на покупната. Смятам, че не е оправдано ЦИК да наема машини ", сподели Стефанова.
Очаква се в идващите 3 дни ЦИК да подписа контракта за наемане на 3000 машини за гласоподаване. Решението може да се апелира пред съда.
След решението обаче Ерхан Чаушев, който е член на ЦИК, ръководител на комисията по желание на снабдител на машините и началник на групата, отговаряща за машинното гласоподаване разгласи, че се отхвърля от управлението на работната група.
" Приключихме с подготвителната част на машинното гласоподаване. До 25 април ще имаме подписан контракт и систематизиране на секциите, в които ще може да се гласоподава и с машини. Сега стартирам откровено и персонално: Осъзнах, че битувам в няколко лица като член на ЦИК. Председател съм на комисията по публичната поръчка, само че съм и началник на групата за машинното гласоподаване. Смятам, че би трябвало да има различен началник на групата. Направих каквото можах. Не мога да овладея процесите, апелирам да се избере различен началник. Оттеглям се като ръководител, само че оставам в работната група и ще оказвам помощ. Машинно гласоподаване ще има ", сподели Чаушев.
Шефката на ЦИК Стефка Стоева изясни, че по тази логичност и тя би трябвало да се отдръпна, тъй като имало един спечелил, един декласиран и един класиран на второ място, само че и трима членове на комисията дали своят вот " срещу ", след което разгласи отмора.
След нея Чаушев изясни, че цялата процедура е извършена въз основа на единомислещи решения на ЦИК. " Поех отговорността да управлявам комисията по избора, тъй като нямаше други искащи, с цел да има машинно гласоподаване. На ангро да се приказва е едно, само че е добре и да се четат документите. За тези избори би трябвало да има машинно гласоподаване. Просто би трябвало да има и толкоз. Затова се съгласих да стана ръководител на комисията. Защо гласувахте срещу? Нали единомислещо приехме документите, аз просто изпълних вашите условия. Изпълних волята на ЦИК. Дребнавите заяждания да ги разграничим оттук насетне. Работната група за машинното гласоподаване има разнообразни визии за света и аз не мога да ги овладея. Затова се отдръпвам като ръководител. Кое е странното? ", попита Чаушев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР