Българската федерация по вдигане на тежести излезе със специална декларация

...
Българската федерация по вдигане на тежести излезе със специална декларация
Коментари Харесай

Остър протест на родната федерация по щанги: Той е нашият герой и истински медалист!

Българската федерация по повдигане на тежести излезе със специфична декларация и изострен митинг против наглото ощетяване на щангиста Христо Христов във финала на кат. 109 кг на олимпийските игри в Токио. Както е известно, съдиите анулираха в началото приетия за добър трети опит на Христов на тежест от 222 кг и по този метод го лишиха от бронзов орден в Токио 2020.

БФВТ изпрати до медиите отвореното писмо с митинга на президента на централата Ариф Маджид, в който се показва недоволството към случилото се с Христо Христов. Той ще бъде изпратен до Международния олимпийски комитет и Международната федерация по повдигане на тежести. Както е известно, по-рано през днешния ден Българският олимпийски комитет внесе публична тъжба пред МОК във връзка със същия случай.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРОТЕСТА НА БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Пожарна охрана ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ
Българска федерация по повдигане на тежести показва своето неодобрение и изрично противоречие със случилото се с българския щангист Христо Христов по време на олимпийския шампионат в Токио. Непризнаването на последния опит на българина на процедура го лиши от бронзов орден в кат. 109 кг и лиши на страната ни опцията да завоюва отличие в този спорт.

Смятаме, че Международната федерация по повдигане на тежести носи отговорност за случилото се и следва да реагира на метода, по който избраните от нея началник на журито и целия реферски екип в тази категория взеха своето решение. Възмущението идва и от това, че по време на надпреварата съдиите демонстрираха друг критерии и пристрастност, като в същите обстановки с други щангисти отсъдиха положителни опити. Ето за какво не одобряваме претекстовете, с които последният опит на Христов бе разгласен за неточен.

Подобни ощетявания и очевидни съдийски неправди демотивират състезатели и треньори, като нанасят сериозен удар по повдигането на тежести. Считаме също, че са нарушени главните правила на спортната конкуренция, а точно феърплей, еднакъв старт и равнопоставеност сред участниците.

В тази връзка БФВТ ще сезира МОК и ще изпрати формален митинг до Международната федерация по повдигане на тежести с гледище за реакция по проблема, както и за решителни и бързи ограничения сходни ощетявания да не се повтарят в бъдеще. В спорта определящи следва да са резултатите, а не реферските задължения, подмолни лобита и политики.

Изказваме също по този начин признателност и цялостна поддръжка към Христо Христов. Той е нашият воин и нашият същински медалист, който ще се върне още по-силен и окуражен на подиума. Убедени сме, че с сходни надарени бойци българската тежка атлетика има положително и сполучливо бъдеще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР